Lorentzov faktor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Lorentzov faktor je uobičajen termin u posebnoj teoriji relativnosti.

Uobičajeno se definiše sa

gdje je

brzina u mjereno jedinicom c, brzinom svjetlosti. Primjetite da ako je tangens = β, tada je γ = kosinus r. Ovdje je r poznat kao ubrzivost. Ubrzivost je svojstvo sabiranja relativnih brzina, korisno svojstvo koje brzine u posebnoj relativnosti ne posjeduju. Ponekada se za Lorentzov faktor upotrebljava oznaka Γ.

Lorentzov faktor primjenjuje se u posebnoj relativnosti na dilataciju vremena, kontrakciju dužine i relativističku masu relativnu u odnosu na masu mirovanja. Objekt koji se kreće u odnosu na promatrača bit će viđen kao objekt u sporom kretanju multiplikacijom aktuelno proteklog vremena sa γ. Njegova će dužina biti izmjerena kraćom dijeljenjem lokalne dužine sa γ. Svi paradoksi posebne relativnosti razrješavaju se odgovarajućom vizualizacijom desinhronizacije.

Tablica[uredi | uredi izvor]

%cLorentzov faktorrecipročno
01.0001.000
101.0050.995
501.1550.867
902.2940.436
997.0890.141
99.922.3660.045

Za veliki γ:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]