Lorenzo Ghiberti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lorenzo Ghiberti
Ghiberti.png
Autoportret na Rajskim vratima firentinske krstionice
Rođenje 1378
Firenca, Italija
Smrt 1. decembar 1455
Firenca, Italija
Period Rana renesansa
Vrsta umjetnosti skulptura
Djela Vrata raja, firentinska krstionica
Utjecao Donatello

Lorenzo Ghiberti (Rođen 1378. Firenca - umro 1455. Firenca), italijanski vajar, zlatar i slikar, najpoznatiji po izradi vrata na baptisteriju (krstionicu) katedrale u Firenci. Na konkursu 1401., u jakoj konkurenciji, povjerena mu je izrada drugih vrata u toj crkvi, koju je završio 1424., a od 1425. do 1452. izradio je i treća vrata, nazvana „vrata raja“, kod kojih je na nov način riješio problem prostora. Reljef tih vrata toliko je umjetnički uspio da je veliki Mikelanđelo rekao kako njihova ljepota zaslužuje da uistinu budu vrata raja. Uradio je i više kipova u Firenci, uključujući i reljef za katedralu u Sijeni, rađen od 1417. do 1427. Njegovi Commentarii su dokument velike vrijednosti za izučavanje italijanskog slikarstva.