Mačija buha

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mačija buha
Ctenocephalides felis
Ctenocephalides felis
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoArthropoda
RazredInsecta
RedSiphonaptera
PorodicaPulicidae
RodCtenocephalides
VrstaC. felis
Dvojno ime
Ctenocephalides felis
(Bouché, 1835)

Mačija buha (latinski: Ctenocephalides felis) je najrasprostranjenija vrsta buha u svijetu.

Mačija buha je eksterni parazit domaće mačke, ali se također može naći i na psima. Životni ciklus može obaviti i na drugim mesojedima, a može se naći i na zečevima, stoci, glodarima i ljudima ali na njima ne može dugo opstati.

Životni ciklus[uredi | uredi izvor]

Ženka mačije buhe leže jaja na domaćina, ali jaja nakon što se osuše ispadaju iz krzna u vanjsku sredinu, najčešće na mjesto gdje životinja spava. Iz jaja izlaze larve koje posjeduju osobinu negativne fototaksije, što znači da se kreću suprotno od izvora svjetlosti. Larve se hrane različitim organskim supstancama, ali najvažnije u ishrani je osušena krv koja opada sa krzna domaćina kao fekalna materija odraslih buha. Nakon tri larvalne faze, prelazi u fazu lutke. U fazi lutke, odnosno u kukuljici ostaje sve do pojave prisustva topline, vibracija ili povećane koncentracije ugljik dioksida od strane potencijalnog domaćina. Prisustvo novog domaćina stimuliše novoizlegle buhe da skoče na domaćina. Mlade buhe nakon tek nekoliko minuta počinju da se hrane krvlju.[1]

Efekat na domaćina[uredi | uredi izvor]

Alopecija kod mačke kao posljedica alergije

Mačije buhe ne nanose neku veliku štetu odraslim domaćinima na kojim parazitiraju, osim u slučaju da domaćin postane alergičan na neke supstance u pljuvački buhe. Ovo dovodi do alergijskog dermatitisa. Kod mlađih jedinki sa velikim infestacijama, može doći do povećanog gubitka krvi što dovodi do anemije.

Mačije buhe također mogu biti vektori u prenosu nekih bolesti, kao i u prenosu nekih parazita.

Prevencija i terapija[uredi | uredi izvor]

Kao prevencija od pojave mačijih buha može se koristiti ogrlica protiv buha, kao i redovno češljanje. U slučaju pojave buha koriste se različiti sprejevi ili šamponi namjenjeni za tu svrhu.[2]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 5. 2. 2007. Pristupljeno 30. 8. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.catcustomer.com/care/cat_flea.htm