Maja Gojković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Maja Gojković je srbijanska pravnica i političarka, trenutna predsjednica Narodne Skupštine Republike Srbije.

Rođena u Novom Sadu 22. maja 1963. Završila je osnovnu školu „Branko Radičević” i gimnaziju „Jovan Jovanović-Zmaj” u Novom Sadu.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1987. godine. Pravosudni ispit je položila 1989. i godinu kasnije postaje advokat u advokatskoj kancalariji Gojković. Član je Međunarodne unije advoakata, učestvovala je na kongresima Unije u Cannesu, New Yorku, Strasbourgu i Madridu.

Jedan je od osnivača Srpske radikalne stranke, bila je njen generalni sekretar, zatim potpredsjednik Izvršnog odbora stranke za Srbiju, a sada je njen potpredsjednik. Bila je zastupnica u Vijeću građana Skupštine SRJ, zastupnica je u Skupštini Srbije i Crne Gore, član je Odbora za vanjsku politiku i član delegacije Interparlamentarne unije. Bila je poslanik u Skupštini AP Vojvodine od 1996.-2000. godine. Zastupnica je u Parlamentu Vijeća Evrope u Strasbourgu. Član je komiteta Vijeća Evrope za lokalnu i regionalnu samoupravu. Bila je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije od 1998.-1999. godine i potpredsjednik Savezne vlade od augusta 1999. Bila je pravni savjetnik Vojislava Šešelja pred Haaškim Tribunalom.

Za gradonačelnika Novog Sada je izabrana u drugom krugu izbora 3. oktobra 2004.

2008. godine nakon sukoba sa Šešeljevim pristalicama istupila je iz Srpske radikalne stranke i osniva vlastitu stranku.2013. sa svojom strankom kolektivno se uključuje u Srpsku naprednu stranku sadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Govori engleski i njemački jezik. Završila je nižu baletnu školu. Član je Društva za zaštitu životinja Srbije od 1972. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]