Majstorov palac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Majstorov palac"
Ilustracija Sidneyja Pageta iz 1892; prikazuje se dio u kojem majstor gubi palac.
AutorArthur Conan Doyle
Originalni naslov"The Adventure of the Engineer's Thumb"
ZbrikaAvanture Sherlocka Holmesa
Datum objave1892.

"Majstorov palac" (engleski: "The Adventure of the Engineer's Thumb") jedna je od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu Arthura Conana Doylea. Deveta je po redu od 12 priča iz zbirke Avanture Sherlocka Holmesa. Prvi put je objavljena u martu 1892. u časopisu Strand.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Na početku priče dr. Watson napominje da je ovo jedan od svega dva slučaja za koji je on lično skrenuo pažnju Sherlocku Holmesu; drugi je bio o "ludilu pukovnika Warburtona".

Priča počinje kad mladi londonski inženjer hidraulike, Victor Hatherley, dolazi dr. Watsonu da bi mu previo ranu koju je zadobio kad mu je odsječen palac. Dok mu Watson previja ranu, Hatherley mu govori o neobičnim događajima prethodne noći koji su zapravo doveli do toga da je izgubio palac. Nakon što Watson preporuči Holmesu ovaj slučaj, Hatherley mu prepričava priču.

Hatherleya je u uredu posjetio čovjek koji se predstavio kao pukovnik Lysander Stark. Čovjek mu je ponudio novac da pregleda hidrauličnu presu na jednom seoskom imanju. Stark je od Hatherleya zatražio da sve o poslu drži u tajnosti, ponudivši mu 50 gvineja (ovo je bila ogromna suma novca u to vrijeme; danas vrijedi više od 4.000 £[1]). Hatherleyu se činilo da je, uprkos svojim nedostacima, bio primoran prihvatiti ovaj posao jer je tek otvorio novi ured i imao je jako malo posla.

Stigavši na peron u kasne noćne sate, Hatherleya je dočekao pukovnik Stark. Dugo su se vozili u kočiji sa zamagljenim staklima prema kući u kojoj se nalazila mašina koju je trebao pregledati. (Manji detalj koji valja spomenuti jest da je kuća zapravo bila jako blizu perona; Holmes je shvatio da je kočija išla "šest [milja] naprijed i šest nazad" kako Hatherley ne bi znao gdje se kuća tačno nalazi.) Pošto je Hatherley i dalje bio opčinjen s onih 50 gvineja, nije se uplašio kad ga je žena kod kuće upozorila da bježi. Donesena mu je presa i daje prijedloge šta treba popraviti. Tada odlučuje detaljnije pregledati presu. Kad otkrije da je presa prekrivena "neobičnim metalnim talogom", potvrđuje svoje sumnje da se presa zapravo ne koristi u običajene svrhe. Kad Starka suoči s ovom spoznajom, on ga pokuša ubiti. Jedva uspijeva izbjeći smrt kad Stark uključi mašinu i, uz ženinu pomoć, uspijeva pobjeći. Sa svirepim Starkom za petama, Hatherley biva primoran skočiti s prozora na drugom spratu, ali mu pritom Stark odsijeca palac mesarskim nožem. Hatherley preživljava pad s drugog sprata, ali se onesvijesti u grmu ruža ispred kuće, te dolazi svijesti nekoliko sati kasnije pokraj živice blizu perona.

Holmes tad povezuje sve činjenice i zaključuje da su Stark i njegovi pomoćnici krivotvoritelji novca, ali oni, Watson i policija prekasno stižu na lokaciju: kuća je već izgorjela, a kriminalci su pobjegli. Ironično, presu je uništila Hatherleyeva lampa, od koje su se mašina, pa zatim i sama kuća zapalili, mada su kriminalci uspjeli pobjeći s nekoliko "glomaznih kutija", vjerovatno punih krivotvorenog novca.

Ovo je jedan od nekoliko slučajeva u kojima Holmes ne uspijeva uhvatiti kriminalce. (Drugi slučajevi jesu "Pet narančinih sjemenki", "Prevodilac sa grčkog" i "Baskervilski pas", mada u njima kriminalci dočekaju pravdu djelovanjem prirode.)

Drugi mediji[uredi | uredi izvor]

Priča je adaptirana za epizodu TV-serije Sherlock Holmes iz 1954, u kojoj su glavne uloge tumačili Ronald Howard (Holmes) i Howard Marion Crawford (Watson). Epizoda se zvala "Majstorova cipela" (engleski: "The Case of the Shoeless Engineer"), te je priča promijenjena tako da inženjer umjesto palca izgubi cipelu, a Starka i njegove pomoćnike, uz Holmesovu pomoć, uspije uhapsiti Lestrade.

Priča je adaptirana i za dio sovjetskog serijala Avanture Sherlocka Holmesa i dr. Watsona (ruski: Приключения Шерлока Холмса и доктора Ватсона) pod naslovom 20. vijek dolazi (ruski: Двадцатый век начинается).[2] Tu se pojavljuje kriminalac Eduardo Lucas iz priče "Druga mrlja", a banda se bavi ekonomskim kolapsom Njemačkog carstva. Nakon što čuje detalje, Holmesov brat, Mycroft Holmes, naređuje da se izjednači šteta krivotvorenjem istog iznosa njemačkog novca.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Measuring Worth - Purchasing Power of the Pound". measuringworth.com. Pristupljeno 5. 1. 2016.
  2. ^ "Priklyucheniya Sherloka Kholmsa i doktora Vatsona: Dvadtsatyy vek nachinaetsya (TV Movie 1986) - IMDb". IMDb. 29. 7. 2012. Pristupljeno 5. 1. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]