Pet narančinih sjemenki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Pet narančinih sjemenki"
Sidney Pagetova ilustracija priče iz 1891.
Sidney Pagetova ilustracija priče iz 1891.
AutorArthur Conan Doyle
Originalni naslov"The Five Orange Pips"
ZbrikaAvanture Sherlocka Holmesa
Datum objave1891.

"Pet narančinih sjemenki" (engleski: "The Five Orange Pips") jedna je od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu Arthura Conana Doylea. Peta je po redu od 12 priča zbirke Avanture Sherlocka Holmesa.

Priča je prvi put objavljena u časopisu Strand u novembru 1891. Doyle ju je kasnije plasirao na sedmo mjesto na svom spisku 12 najdražih priča o Sherlocku Holmesu.[1] Također je jedna od svega dvije priče u kojoj Holmesov klijent umire nakon što traži njegovu pomoć. Druga priča je "Likovi plesača" (engleski: "The Adventure of the Dancing Men").

Radnja[uredi | uredi izvor]

John Openshaw, mladić iz Sussexa, ima neobičnu priču: 1869, njegov ujak, Elias Openshaw, iznenadno se vratio u Englesku kako bi se smjestio na imanju u gradiću Horsham, Zapadni Sussex nakon što je godinama živio u SAD-u kao plantažer na Floridi i služio kao pukovnik vojske Konfederacije.

Ujak mu je dozvolio da živi na njegovom imanju jer John nije bio oženjen. Došlo je do čudnih incidenata; jedan od njih bio je da, iako je John bio slobodan da ide bilo gdje po kući, nije mogao ući u zaključanu sobu u kojoj su se nalazile ujakove stvari. Još jedna čudna stvar dogodila se u martu 1883. kad je pukovniku stiglo pismo iz Pondicherryja, Indija, naslovljeno samo s "KKK", a koje je u sebi sadržavalo pet narančinih sjemenki.

Desilo se još neobičnih stvari: spaljeni su papiri iz zaključane sobe, a sastavljena je oporuka u kojoj se imanje ostavlja Johnu Openshawu. Pukovnikovo ponašanje postalo je bizarno. Zaključao bi se u svoju sobu i pio ili bi, potpuno pijan, urlao s pištoljem u ruci. Dana 2. maja 1883. pronađen je mrtav u vrtnom jarku.

Dana 4. januara 1885, Eliasovu bratu stiglo je pismo iz Dundeea s inicijalima "KKK" i uputstvima da "papire" ostavi na sunčanom satu. Joseph Openshaw odbio je pozvati policiju uprkos sinovim nagovorima. Tri dana kasnije, Joseph Openshaw pronađen je mrtav u kamenolomu. Jedini trag koji John Openshaw može pružiti Holmesu jest stranica iz ujakovog dnevnika za mart 1869. na kojoj je pisalo da su narančine sjemenke poslane trojici muškaraca, od kojih su dvojica pobjegli, a treći je "posjećen".

Holmes savjetuje Openshawa da ostavi stranicu dnevnika na sunčevom satu zajedno s bilješkom o tom da su pukovnikovi papiri uništeni. Nakon što Openshaw odlazi, Holmes zaključuje, na osnovu vremena koje je prošlo između svakog pisma i smrti Eliasa i njegovog brata, da je pošiljaoc pisma na brodu.

Holmes također zaključuje da se "KKK" odnosi na Ku Klux Klan, grupu južnjaka koji su protiv Rekonstrukcije, sve do njenog iznenadnog nestanka u martu 1869 – pretpostavlja da je ovo zato što im je pukovnik zlonamjerno odnio dokumente u Englesku.

Sljedećeg dana, novine pišu kako je Openshawovo tijelo pronađeno u rijeci Temzi i da se smatra da je u pitanju bila nesreća. Holmes provjerava evidenciju jedrenja za sve brodove koji su bili u Pondicherryju u januaru/februaru 1883. i u Dundeeu u januaru 1885, te prepoznaje jedrilicu iz Georgije pod imenom The Lone Star. Moguće je da se Lone Star (bosanski: Usamljena zvijezda) odnosi na saveznu državu Texas, mada je jedrilica registrirana u Georgiji. Holmes potvrđuje da je, prije sedam dana, The Lone Star bila usidrena u Londonu.

Holmes kapetanu The Lone Stara šalje pet narančinih sjemenki i zatim šalje telegram policiji u Savanni, tvrdeći da su kapetan i dvojica članova posade traženi za ubistvo. Zbog jake oluje, The Lone Star nikad ne stigne u grad Savannah. Jedini trag brodu je njegovina osovina označena sa "LS", zadnji put viđena u Atlantskom okeanu.

Drugi mediji[uredi | uredi izvor]

Film iz 1945. Sherlock Holmes i kuća straha djelomično je zasnovan na "Pet narančinih sjemenki".

Epizoda iz novembra 2014. serije Sherlock i Watson pod naslovom "Pet narančinih sjemenki/narančastih perli" (engleski: "The Five Orange Pipz") pozajmljuje neke elemente iz ove kratke priče. Neobično pisanje riječi "Pipz" u originalnom naslovu (trebalo bi biti "Pips") označava zaštićenu robnu marku izmišljene igračke kod koje je greška u proizvodnji dovela do tog da su narančaste perle otrovne i samim tim smrtonosne ako ih djeca progutaju.

Treća epizoda BBC-jeve TV-serije Sherlock pod naslovom "Velika igra" pozivala se na pet narančinih sjemenki koje je slala atentatska organizacija kao upozorenja. Elektronski zvučni signali su nazivani "sjemenkama".

Posebna epizoda TV-serije Sherlock pod naslovom "Odvratna mladenka" također se poziva na originalnu priču, jer žrtva prima pet narančinih sjemenki u svrhu prijetnje prije nego što biva ubijena. Također postoji tajna organizacija—slična KKK-u jedino po tom što obje grupe nose kapuljače—koja se odnosi na slučaj u epizodi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Trivia on Sir Arthur Conan Doyle's Favorite Sherlock Holmes Stories l Trivia Library". Arhivirano s originala, 18. 2. 2012. Pristupljeno 5. 1. 2016.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]