Temza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Temza
London Thames Sunset panorama - Feb 2008.jpg
Države Flag of England.svg Engleska
Dužina 346 km
Izvor Kemble, Gloucestershire
NV izvora 110m m
Ušće Southend-on-Sea, Essex
Sjeverno more
Prosječni protok 65,8 m3/s
Površina sliva 12,935 km2 km2

Temza (engl. River Thames [temz]) je rijeka u južnoj Engleskoj, koja protiče kroz London. Druga je po dužini rijeka u Velikoj Britaniji, nakon rijeke Severn. Duga je 346 km.

I pored toga što je uveliko poznata te ima relativno veliku dužinu toka, ne može se ubrojati u najveće evropske rijeke. Pored toga, protičući kroz London, teće veoma sporo te, u poređenu sa drugim evropskim rijekama ima relativno mali protok od oko 66 m3/s što je gotovo 3 puta manje od prosjeka rijeke Bosne.

Zanimljivo je da u kanadskoj provinciji Ontario postoji rijeka s istim imenom, a na njoj se također nalazi gradić s imenom London.

U prošlosti, Temza je često plavila okolna područja, a od 1980 u Woolwich Reachu napravljena je najveća brana protiv poplava na svijetu. Poplave Temze su uzrokovane promjenama plime i oseke. Nakon katastrofalne poplave 1953 poginulo je preko 3000 osoba. Preko Temze izgrađeno je mnogo mostova, od kojih je najpoznatiji londonski Tower Bridge.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]