Savez riđokosih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Savez riđokosih"
Ilustracija Sidneya Pageta iz 1891; prikazuju se Holmes, Watson i Jabez Wilson.
Originalni naslov"The Red-Headed League"
ZbrikaAvanture Sherlocka Holmesa
Objavljeno učasopisu Strand
Datum objave1891.

"Savez riđokosih" (engleski: "The Red-Headed League") jedna je od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu. Priča je prvi put objavljena u časopisu Strand u augustu 1891. Doyle ju je kasnije plasirao na drugo mjesto na svom spisku 12 najdražih priča o Sherlocku Holmesu. Također je druga po redu od 12 priča zbirke Avanture Sherlocka Holmesa objavljene 1892.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Watson čita novine Holmesu i Wilsonu.

Holmesa i Watsona posjećuje Jabez Wilson, londonski trgovac. Proučavajući svog klijenta, Holmes i Watson primijete njegovu riđu kosu čija nijansa liči boji plamena. Wilson im govori da ga je prije nekoliko sedmica, njegov pomoćnik, Vincent Spaulding, nagovorio da se javi na oglas za dobro plaćen posao za kojeg su uslovi bili da je osoba muškarac i da ima riđu kosu. Sljedećeg jutra, Wilson je, nakon čekanja među cijelim redom riđokosih muškaraca, zaista dobio posao jer druge osobe nisu bile kvalificirane; kosa im je bila ili pretamna ili presvijetla i nijedan nije imao takvu plamenastu nijansu kose.

Wilson govori Holmesu da mu već neko vrijeme posao ne ide baš najbolje. Budući da mu je trgovina ima najviše mušterija navečer, uspio ju je isprazniti tokom nekoliko popodnevnih sati za što je svake sedmice dobio 4 £ (danas oko 390 £);[1] posao kojim se bavio bio je beznačajan i nimalo zamoran, a sastojao se od ručnog prepisivanja Encyclopediae Britannicae. Wilson je dosta toga naučio o stvarima koje su počinjale slovom "A" i radovao se slovu "B". Međutim, kad je jednog jutra došao na posao, na zaključanim vratima izričito je stajalo da je "Savez riđokosih raspušten – 9. oktobar 1890."

Wilson je otišao do vlasnika zgrade koji mu je rekao da nikad nije čuo za Duncana Rossa, osnivača Saveza. Vlasnik se ipak prisjetio riđokosog stanara koju je ostavio karticu za Wilsona; ona ga je odvela na adresu kompanije koja je proizvodila umjetna koljena. Wilson završava priču frustriran što je izgubio dodatnu zaradu od 4 £.

Nakon što se Holmes i Watson nasmiju zbog apsurdnosti cijele situacije, Holmes uvjerava Wilsona da će riješiti slučaj do ponedjeljka. Wilson odlazi nakon što detektivu daje detaljan opis Spauldinga; Holmes odlazi i upoznaje Spauldinga i primijećuje da su mu nogavice hlača prljave. Holmes potom počne kuckati po trotoaru ispred trgovine. Detektivu je to bilo dovoljno da poveže sve činjenice, nakon čega poziva inspektora Jonesa i g. Merryweathera, direktora obližnje banke.

Njih četverica sakrivaju se u trezor banke čekajući dolazak lopova. Lopovi u pitanju su John Clay, već ima dugu historiju kriminalnih aktivnosti, i njegov pomoćnik Archie. Pod pseudonimima Spaulding i Ross, izmislili su "Savez riđokosih" kako bi izvukli Wilsona iz trgovine kako bi mogli iskopati podzemni tunel prema banci koju su planirali opljačkati. Iako je Wilsonova plaća od četiri funte sedmično bila poprilično skupa, zapravo je bila sitnica u odnosu na svotu novca koju su planirali ukrasti. Holmes kasnije Watsonu objašnjava kako je riješio slučaj.

Analiza[uredi | uredi izvor]

Datumi navedeni u priči ne poklapaju se sa stvarnim vremenom. Wilson prvi put primijećuje oglas 27. aprila 1890. Tad je već radio 8 sedmica, ali govori da ga je vidio "prije skoro dva mjeseca".[2] Stoga se da zaključiti da se ovo dogodilo krajem juna. Međutim, priča započinje s izjavom da se Holmesov sastanak s Wilsonom dogodio "jednog jesenjeg dana prošle godine" i datum napisan na vratima "Saveza riđokosih" jeste 9. oktobar 1890 – šest mjeseci nakon što je oglas objavljen u novinama.

Britanska spisateljica, Dorothy L. Sayers, analizirala je ovo nepoklapanje i ustanovila da su datumi zapravo 4. august i 4. oktobar.[3]

Adaptacije[uredi | uredi izvor]

Priča je adaptirana za epizodu britanske TV-serije 1951. pod imenom Sherlock Holmes s Alanom Wheatleyem u glavnoj ulozi.[4]

Prva američka adaptacija priče bila je za TV-seriju Sherlock Holmes 1954. s Ronaldom Howardom u glavnoj ulozi.

Priča "Saveza riđokosih" ponovno je adaptirana za još jednu britansku TV-seriju 1965. također pod imenom Sherlock Holmes, ali je Holmesa ovog puta tumačio Douglas Wilmer, a Watsona Nigel Stock.[5]

U televizijskoj adaptaciji 1985. s Jeremyem Brettom u glavnoj ulozi, prof. Moriarty osmišlja plan, a njegov pomoćnik je Clay.

Adaptirana je i za radio, te se 26. aprila 1977. emitovala na CBS-jevom Radio Mystery Theateru. Glas Holmesu posudio je Kevin McCarthy.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Prikazani podatak o inflaciji zasniva se na podacima dostupnim od Gregorya Clarka (2015), The Annual RPI and Average Earnings for Britain, 1209 to Present (New Series) [Godišnji indeks maloprodajnih cijena i prosječne zarade u Britaniji od 1209. do danas (nova serija)]. MeasuringWorth. Pristupljeno 6. 3. 2016.
  2. ^ Arthur Conan Doyle, "The Penguin Complete Sherlock Holmes" (penguin 1987) str. 178.
  3. ^ Dorothy L. Sayers, "The Dates u The Red-Headed League", ponovo štampano u 17 Steps to 221B Baker Street (George Allen i Unwin, 1967) str. 57–67. Sayersina analiza donekle je šaljiva u predgovoru Unpopular Opinions, u kojem se njen esej također pojavio. Sayers govori da je "igra primjene metoda više kritike kanonu Sherlocka Holmesa... postala igra kojom se bavi određeni skup luda ovdje i u Americi."
  4. ^ ""Sherlock Holmes" The Red Headed League (TV Episode 1951)". IMDb. 24. 11. 1951. Pristupljeno 6. 3. 2016.
  5. ^ ""Sherlock Holmes" The Red-Headed League (TV Episode 1965)". IMDb. 13. 3. 1965. Pristupljeno 6. 3. 2016.