Manaus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Manaus

Manaus je najveći grad u amazonskom dijelu Brazila i glavni grad savezne države Amazonas. Nalazi se na rijeci Rio Negro i glavna je luka u regiji za ekstenzivni riječni saobraćaj. Također je i glavna tačka za dolazak turista u posjetu Amazonu.

Manaus je osnovan 1669. u gigantskom kompleksu šuma i rijeka zapadnog bazena Amazona, u kojemu nema većega grada u radijusu od oko 1.000 kilometara. Do kasnog 19. vijeka njegov razvoj je polagan. Kasnije svoj razvoj zahvaljuje na velikoj međunarodnoj potražnji za gumom. U novije doba porastao je interes za ovaj dio svijeta. Otkrivena je nafta u njegovoj blizini, a na važnosti dobija i ekoturizam. Manaus ima međunarodni aerodrom i razvijenu elektroničku i industriju hemijskih proizvoda. Izvozi se brazilski orah i guma. Grad ima i svoju katedralu i operu, zoološke i botaničke vrtove, ekopark, regionalni i muzej domorodačkih naroda.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Manaus koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.