Marija Šerifović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Маrija Šerifović

Маrija Šerifović (14. novembar 1984. godine, Kragujevac) je srbijanska pjevačica zabavne muzike. Osvojila je Eurovision Song Contest 2007 za Srbiju sa pjesmom Molitva.

Marijina majka je Verica Šerifović, jedna od najpoznatijih pjevačica narodne muzike. Marija je završila gimnaziju i nižu muzičku školu u Kragujevcu.

Kaže da je prvi put pjevala oko prvog razreda osnovne škole; iako je u početku pjevala narodnu muziku, već u četvrtom razredu je na dječijem festivalu u Kragujevcu Deca pjevaju hitove pjevala pjesmu Whitney Houston. Po završetku srednje škole se preselila u Beograd.

Svoj prvi album "Naj, najbolja" snimila je 2003. godine. Šerifović se na srpskoj muzičkoj sceni ističe svojim snažnim i prodornim vokalom, a često se komentariše i njen naglašeno opušten stil oblačenja.

Šerifović je imala veći broj uspješnih nastupa na festivalima:

2006. godine objavljuje drugi album Bez ljubavi. 21. februara 2007. je održala samostalni koncert u beogradskom Sava centru, koji je opisala kao "najsrećniji dan u životu", nakon kojeg planira i nekoliko koncerata u gradovima Srbije i zemljama nekadašnje Jugoslavije.

Marija Šerifović snima za City Records. Na Beoviziji 2007. je pobijedila sa pjesmom Molitva Vladimira Graića na tekst Saše Miloševića Mareta, osvojivši 12 poena u teleglasanju publike i 10 u glasovima žirija.