Marija Šerifović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Маrija Šerifović

Маrija Šerifović (14. novembar 1984. godine, Kragujevac) je srbijanska pjevačica zabavne muzike. Osvojila je Eurovision Song Contest 2007 za Srbiju sa pjesmom Molitva.[1]

Marijina majka je Verica Šerifović, jedna od najpoznatijih pjevačica narodne muzike. Marija je završila gimnaziju[2] i nižu muzičku školu u Kragujevcu.

Kaže da je prvi put pjevala oko prvog razreda osnovne škole; iako je u početku pjevala narodnu muziku, već u četvrtom razredu je na dječijem festivalu u Kragujevcu Deca pjevaju hitove pjevala pjesmu Whitney Houston. Po završetku srednje škole se preselila u Beograd.

Svoj prvi album "Naj, najbolja" snimila je 2003. godine. Šerifović se na srpskoj muzičkoj sceni ističe svojim snažnim i prodornim vokalom, a često se komentariše i njen naglašeno opušten stil oblačenja.

Šerifović je imala veći broj uspješnih nastupa na festivalima:

2006. godine objavljuje drugi album Bez ljubavi. 21. februara 2007. je održala samostalni koncert u beogradskom Sava centru, koji je opisala kao "najsrećniji dan u životu", nakon kojeg planira i nekoliko koncerata u gradovima Srbije i zemljama nekadašnje Jugoslavije.

Marija Šerifović snima za City Records. Na Beoviziji 2007. je pobijedila sa pjesmom Molitva Vladimira Graića na tekst Saše Miloševića Mareta, osvojivši 12 poena u teleglasanju publike i 10 u glasovima žirija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Marija Šerifović". eurovision.tv (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 6. 2023.
  2. ^ "MARIJA ŠERIFOVIĆ JEDVA ZAVRŠILA SREDNJU ŠKOLU Sad ima jednu od najuspešnijih karijera, a išla na razredne ispite: "VIŠE SAM BILA ISPRED NEGO U ŠKOLI"". Blic.rs (jezik: srpski). 27. 10. 2022. Pristupljeno 14. 6. 2023.