Masakr u Beni-Messousu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alžirski masakri 1997
Masakri u kojima je ubijeno preko 50 ljudi:
Thalitski masakr 3. - 4. april
Masakr u Haouch Khemistiju 21. april
Masakr u Daurat Labgueru 16. juni
Masakr u Si-Zerrouku 27. juli
Masakr u Oued El-Hadu i Mezouari 3. august
Masakr u Souhaneu 20. - 21. august
Masakr u Ben-Aliju 26. august
Masakr u Raisu 29. august
Masakr u Beni-Messousu 5. - 6. septembar
Masakr u Guelb El-Kebiru 19. septembar
Masakr u Bentalhi 22. septembar
Masakr u Sid El-Antri 23. - 24. decembar
Masakr u selima Relizanea 30. decembar
1996 - _masakri_1997&action=edit [Izmijeni] - 1998

Masakr u Beni-Messousu se noću 5. septembra 1997. godine dogodio u Sidi Youssefu, predgrađu gradića Beni-Messous u neposrednoj blizini Alžira. Tom prilikom je ubijeno najmanje 87 ljudi.

Beni-Messous se nalazi u blizini Bainema, velike šume u kojoj su se za vrijeme alžirskog građanskog rata tradicionalno skrivali gerilci, ali isto tako i u blizini velike vojne baze. Iste noći kada je alžirska vojska u Bainemu vršila akciju pretrage s ciljem hvatanja gerilaca, oko 50 naoružanih osoba je upalo u selo. Iako je dio stanovnika telefonom pozvao vojsku u pomoć, prve vojne jedinice su u selo stigle tek za nekoliko sati.

Dotada je veći broj stanovnika bio noževima ubijen po svojim kućama. Tvrdi se da je ubijeno između 87 i 150 ljudi. Sljedeće noći su gerilci napali još jednom i ubili oko 45 ljudi.

Kao posljedica masakra, veliki broj stanovnika Sidi Youssefa je napustio svoje domove, te našao izbjeglički smještaj u stadionu Beni-Messous, gdje su živjeli do 2002. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]