Masakr u Raisu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alžirski masakri 1997
Masakri u kojima je ubijeno preko 50 ljudi:
Thalitski masakr 3. - 4. april
Masakr u Haouch Khemistiju 21. april
Masakr u Daurat Labgueru 16. juni
Masakr u Si-Zerrouku 27. juli
Masakr u Oued El-Hadu i Mezouari 3. august
Masakr u Souhaneu 20. - 21. august
Masakr u Ben-Aliju 26. august
Masakr u Raisu 29. august
Masakr u Beni-Messousu 5. - 6. septembar
Masakr u Guelb El-Kebiru 19. septembar
Masakr u Bentalhi 22. septembar
Masakr u Sid El-Antri 23. - 24. decembar
Masakr u selima Relizanea 30. decembar
1996 - _masakri_1997&action=edit [Izmijeni] - 1998

Masakr u Raisu, koji se dogodio 29. augusta 1997. se smatra jednim od najgorih masakra počinjenih za vrijeme alžirskog građanskog rata. Dogodio se u selu Rais, u blizini Larbaae južno od grada Alžira. U njemu je po prvobitnim službenim podacima poginulo 98, a ranjeno 120 ljudi, dok su kasnije brojke, navođene od medija i nevladinih organizacija, spominjale i do 800 mrtvih.

Selo u kome se dogodio masakr je bilo poznato po podršci Islamskom frontu spasa (FIS), a kasnije i po tome što je pružalo utočište islamističkim gerilcima. Međutim, prema izjavama nekih od preživjelih, seljani su neposredno prije masakra odlučili da više neće podržavati gerilce.

Napadači su se u selo oko 1 sat ujutro dovezli u kamionima i osobnim automobilima, te počeli napadati seljake naoružani sačmaricama, noževima, sjekirama i ručnim bombama. Do 6 sati ujutro su u selu ubijali muškarce, i djecu, dok su žene otimali. Neki od seljaka su pokušali pobjeći, ali su ih s vatrom dočekali pripadnici alžirske vojske žandarmerije i obližnjeg garnizona, navodno uvjereni da je riječ o gerilcima prerušenima u civile.

Alžirska vojska je reagirala tek u ranu zoru, što je poslije opravdano bojazni od upadanja u zasjedu i minskih polja. Nakon napada je stanovništvo sela sa 1000 spalo na 200 ljudi, od kojih su većina trajno napustili svoje domove. Nekima od preživjelih je vlada podijelila oružje radi samoodbrane.

Iako je Naoružana islamska grupa (GIA) nešto kasnije preuzela odgovornost za napad na Rais, javile su se mnoge špekulacije i teorije zavjere kako je iza napada zapravo stajala alžirska vlada, odnosno da mu je cilj bio kompromitirati islamističke gerilce.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]