Masakr u Bentalhi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Alžirski masakri 1997
Masakri u kojima je ubijeno preko 50 ljudi:
Thalitski masakr 3. - 4. april
Masakr u Haouch Khemistiju 21. april
Masakr u Daurat Labgueru 16. juni
Masakr u Si-Zerrouku 27. juli
Masakr u Oued El-Hadu i Mezouari 3. august
Masakr u Souhaneu 20. - 21. august
Masakr u Ben-Aliju 26. august
Masakr u Raisu 29. august
Masakr u Beni-Messousu 5. - 6. septembar
Masakr u Guelb El-Kebiru 19. septembar
Masakr u Bentalhi 22. septembar
Masakr u Sid El-Antri 23. - 24. decembar
Masakr u selima Relizanea 30. decembar
1996 - _masakri_1997&action=edit [Izmijeni] - 1998

U selu Bentalha, oko 15 km južno od grada Alžira je za vrijeme alžirskog građanskog rata u noći 22./23. septembra 1997. godine ubijeno više od 200 mještana (prema navodima Amnesty Internationala) u napadu naoružanih gerilaca. Broj ubijenih je u rasponu od 85 (prvobitna službena procjena) do 400 (The Economist).

Bentalha je prije izbijanja rata bila poznata po snažnoj podršci islamističkoj stranci FIS, a mnogi od stanovnika su se kasnije priključili raznim islamističkim gerilskim grupama koje su namjeravale srušiti svjetovnu vladu. Od 1994. godine su mnogi od njih pristupili Naoružanoj islamskoj grupi (GIA), a GIA-ini pripadnici su se, usprkos blizine vojne baze, otvoreno pokazivali po selu te likvidirali sve osobe za koje se sumnjalo da sarađuju s vladom ili ne žive u skladu sa strogim tumačenjem islama. Vlada je, pak, godine 1996. među lojalnim dijelom stanovništva formirala tzv. "patriotsku" miliciju od 10 ljudi.

Nakon krvavog masakra u Raisu su se među seljanima proširile glasine da bi i Bentalha mogla biti slijedeća na redu. Navodno su 10 dana prije napada gerilaca zavijali kojoti kojih obično nema u tom području.

Napad je započeo u 23:30, a većina napadača je došla iz plantaža narandži smještenih zapadno od sela. Napadači, naoružani noževima, sačmaricama i automatskim oružjem su sistematski dolazili od kuće do kuće i likvidirali svakog koga bi zatekli, izuzev žena koje su prije likvidacije silovali. Navodno su neki od napadača, prema izjavama preživjelih, osobno poznavali svoje žrtve.

Masakr je trajao nekoliko sati, a prema izjavama svjedoka su iznad sela sve vrijeme letjeli vojni helikopteri, a reflektori iz vojne baze osvjetljivali obližnja brda. Napad je prestao u 5 sati, a da vojska uopće nije intervenirala.

GIA je u službenom saopćenju preuzela odgovornost 26. septembra 1997. godine, ali su mnogi seljani, kao i aktivisti Amnesty Internationala bili skloni kao krivca optužiti vladu. Prema tim tvrdnjama zločin, kao i mnogi slični, je orkestriran kako bi se pripisao islamistima te tako uništio podršku koju su tada uživali u narodu. To je omogućila infiltracija vladinih doušnika i dvostrukih agenata u redove GIA-e i drugih islamističkih grupa.

Međutim, alžirska vlada i dio javnosti smatra da je GIA odgovorna, a u prilog tome navode činjenicu da su neki od počinitelja - pripadnika GIA-e - naknadno uhvaćeni te priznali svoje učestvovanje u masakru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]