Idi na sadržaj

Max Euwe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Max Euwe
Država Holandija
Rođenje20. maj 1901.
Watergraafsmeer, Holandija
Smrt26. novembar 1981.
Amsterdam
TitulaVelemajstor
Svjetski šampion1935–1937.

Machgielis (Max) Euwe bio je holandski šahist. Peti je igrač koji je postao svjetski prvak u šahu.

Rođen je u Watergraafsmeeru, blizu Amsterdama. Diplomirao je na Univerzitetu u Amsterdamu, gdje je stekao i doktorat iz matematike. Bio je gimnazijski profesor u Rotterdamu, a kasnije je upravljao računskim IBM-centrom u Amsterdamu. Primjenjivao je svoje znanje iz matematike na problem beskonačne partije šaha koristeći Thue–Morseoveu sekvencu.

Pobijedio je na svim holandskim prvenstvima na kojima je učestvovao od 1921. do 1952, a osvojio je titulu i 1955. Jedini ostali pobjednici u ovom periodu bili su Salo Landau (1936) i Jan Hein Donner (1954). Ukupno je pobijedio rekordnih 12 puta. Postao je amaterski šahovski prvak 1928. Dana 15. decembra 1935, nakon 30 partija koje je igrao u 13 gradova za 80 dana, pobijedio je aktualnog svjetskog prvaka Aleksandra Aljehina. Ova titula bila je veliki podstrek za razvoj šaha u Holandiji.

Titulu je izgubio od Aljehina 1937. Nakon Aljehinove smrti 1946. smatralo se da Euwe ima moralno pravo da bude svjetski prvak, ali je on galantno pristao učestvovati na turniru s pet učesnika koji će dati novog svjetskog prvaka, održanom 1948, na kojem je zauzeo posljednje mjesto. Njegov posljednji veliki turnir bio je u Zürichu 1953.

Iako je bio više od 40 godina stariji od Bobbyja Fischera, imao je snage i istrajnosti da izvuče remi protiv njega (1:1).

Od 1970 (kad je imao 69 godina) do 1978[1] bio je predsjednik FIDE-a i odigrao je važnu ulogu u organiziranju čuvenog meča između Borisa Spaskog i Fischera.

Napisao je mnogo knjiga o šahu, od kojih su najpoznatije Rasuđivanje i planiranje i niz knjiga o otvaranjima.

U Amsterdamu jedan trg nosi njegovo ime (Max Euwe Plein), gdje se nalazi Max Euwe Stichting (Zadužbina Maxa Euwea), smještena u jednom starom zatvoru. Tu se nalazi muzej Maxa Euwea i velika zbirka šahovskih knjiga.

Njegova unuka Esmee Lammers napisala je dječiju knjigu pod naslovom Lang Leve de Koningin (Neka živi kraljica), koja je vrlo popularna među mladima.

Citati

[uredi | uredi izvor]
  • "Strategija zahtijeva razmišljanje; taktika zahtijeva posmatranje." – Max Euwe
  • "Shvata li publika, čak i naši prijatelji kritičari, da Euwe bukvalno nikad nije napravio nepouzdanu kombinaciju? Mogao je, naravno, povremeno propustiti da sagleda protivnikovu kombinaciju, ali kad je imao inicijativu u taktičkoj operaciji, njegovi proračuni bili su nepogrešivi." – Aleksandar Aljehin
  • "Ako se Richard Réti zanimao samo za izuzetke od pozicijskih pravila, onda je Euwe vjerovatno malo više vjerovao u njihovu nepromjenjivost." – Aleksandar Aljehin
  • "On je oličenje logike, genija reda i poretka. Teško bi se mogao nazvati napadačem, iako je sigurno koračao kroz izuzetno kompleksne varijacije." – Hans Kmoch
  • "Euwe je slobodno disao jedino kad je bio zagušen poslom." – Hans Kmoch
  • "Euwe koji se odmara nije bio Euwe. Njegov moto je rad, rad i samo rad. Rad je njegova zabava, snaga i sudbina." – Hans Kmoch
  • "Nešto nije u redu s tim čovjekom. On je tako normalan." – Bobby Fischer

Izdvojene partije

[uredi | uredi izvor]

Literatura

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Historija FIDE". Arhivirano s originala, 11. 1. 2008. Pristupljeno 3. 10. 2010.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]