Maximilian Ulysses Browne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Maximilian Ulysses Browne (23. oktobar 1705 - 26. juni 1757), grof Browne od Svetog Rimskog Carstva, baron de Camus und Mountany, bio je austrijski vojskovođa.

Rođen je u Baselu kao sin grofa Ulyssesa von Brownea i Annabelle Fitzgerald, irskih izbjeglica. Njegovoj ranoj karijeri su pomogle njegove porodične veze, te porodične veze njegove supruge, grofice Marie Philippine von Martinitz. Svoj brzi napredak u vojsci opravdao je na bojnom polju, a posebno se istakao u Italiji 1734. godine, u Tirolu i u ratu s Turcima.

Predvodio je austrijsku vojsku u Ratu za austrijsko naslijeđe, te je bio teško ranjen. Napredovao je u svojoj vojnoj karijeri, te se u Sedmogodišnjem ratu opet borio protiv vojske pruskog kralja Fridrika II. Smrtno je ranjen za vrijeme Sedmogodišnjeg rata, te je umro u Pragu.