Mazatec

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mazateci ili Masateci su domorodački narod koji živi na području države Oaxaca u južnom Meksiku, blizu granice s Pueblom i Veracruzom. Srodni su Mixtecima i Otomijima.

Ime im dolazi od relativne blizine gradu Mazatlan u državi Oaxaca pa su ih tako nazvali rani španski istraživači. Sam "Mazatlán" je Nahuatl ime koje znači "jelenovo mjesto".

Oni se smatraju i nazivaju "skromnim" ljudima.

Mazateci su najpoznatiji po uzgoju i spiritualnoj upotrebi kadulje salvia divinorum (gatarske kadulje), sjemena marihuane i psilocybe gljive koje koriste Mazatečki šamani.

Mazatečka religija je sinteza tradicionalnih vjerovanja i kršćanstva koga su donijeli španski konkvistardori. To je razlog zašto su enteogene kao salvia divinorum nazvali Ska María Pastora, pri čemu je "María" referenca na kršćansku Djevicu Mariju.

Mazateci govore Mazateco jezikom koji pripada Popoloca-Mazateco porodici jezika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]