Mesana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mesana je imaginarni lik iz serijala epske fantastike Točak vremena. Mesana je jedna od 13 Izgubljenih, zlih Aes Sedai koje služe Mračnog. Ona se za Doba legendi zvala Sajn Tarasind. Želila je da uspje kao istraživač, ali ju je odbor Kolam Daara odbio. Ipak, dozvolili su joj da postane profesor. Prešla je Sijenci i dobro se pokazala. Bila je osrednji general, ali je guvernersku dužnost obavljala veoma efikasno. Na teritorijama pod vlašću Sijenke otvorila je niz škola gdje su se djeca obučavala. Učena su da špijuniraju roditelje, komšije ali i da uništavaju biblioteke, muzeje i da divljaju. Ove rulje su nazvane Mesanina djeca. Nakon oslobađanja iz zatvora Mračnog, ubacila se u Bijelu kulu.