Metastrongiloza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Metastrongiloza je parazitska bolest od koje oboljevaju divlje i domaće svinje. Spada u grupu plućnih strongiloza. Ovo oboljenje izazivaju razne vrste iz roda Metastrongylus. Pojavljuje se samo kod onih svinja koje se drže na paši, odnosno kod onih koje se drže u nehigijenskim uslovima.

Svinja se infestira konzumirajući infestirane kišne gliste, tj. peroralnim putem. Iz svarenih glista ličinka probija zid crijeva i dospjeva u mezenterijalne limfne čvorove gdje se presvlači u ličinku četvrtog stadija (3-8 dana). Zatim limfotokom ili krvotokom migrira u pluća gdje se razvija do adulta (22 dana poslije infestacije). Prva jaja u fecesu se pojavljuju oko 4 sedmice poslije infestacije.

Širenju metastrongiloze naročito pogoduje kišovito ljeto koje veoma odgovara razvoju kišnih glista, kao i rasturanje svinjskog izmeta u kojem se nalaze jaja parazita.