Mezoplanet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Mezoplanet je termin koji je predložio Isaac Asimov da bi označio planetarno tijelo veličine manje od Merkura, ali veće od objekta 1 Ceres. U doba kada je Asimov skrojio ovaj termin jedino je Pluton veličinom zadovoljavao kriterij da bi se tako nazvao; sada već klasifikacija uključuje i tijela kao što su 2003 UB313, 2005 FY9, 2003 EL61, 90377 Sedna, 90482 Orcus, 50000 Quaoar i 20000 Varuna; pod uslovom da veličinu računamo prema prečniku objekta, jer masa većine objekata u Sunčevom sistemu nije precizno utvrđena.

Usporedba veličina između Zemljinog mjeseca, Neptunovog Tritona (vjerovatno uhvaćenog) i nekoliko velikih "mezoplaneta"

.

Termin je skovan u Asimovom eseju "Kako se zove?" (engleski: What's in a Name?), koji je prvi put objavljen u Los Angeles Timesu kasnih 1980-tih, a ponovo je izdan u njegovoj knjizi Frontiers iz 1991. godine. U eseju Asimov primjećuje ima veliki broj "planetarnih tijela" (pored Sunca i prirodnih satelita), i da je razlika između glavnih planeta, "malih planeta" i asteroida prilično neodređena, te da je potrebno odrediti parametre za klasifikaciju tih tijela. Asimov naglašava da postoji velika razlika između Merkura za kojeg nema sumnje da spada u kategoriju glavnih planeta i Ceresa, najvećeg tada poznatog planetarnog tijela za kojeg nema sumnje da spada u kategoriju "malih planeta". Pluton se nalazio između ove dvije kategorije. Radije nego da odredi pripada li Pluton glavnim ili malim planetama, Asimov je sugerisao da bilo koje planetarno tijelo koje je veličinom između ove dvije navedene kategorije bude nazvano mezoplanet, pošto "mesos" na grčkom jeziku znači "srednji".

Od vremena objavljivanja navedenog eseja, otkriveno je nekoliko drugih tijela, veličine između Ceresa i Merkura, što je naglasilo potrebu uvođenja jednog ovakvog termina. Stariji termin planetoid je također revidiran tako da se odnosi na planetarna tijela srednje veličine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]