Milivoje Mlađenović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Milivoje Mlađenović
Rođenje (1959-05-11) 11. maj 1959 (61 god.)
Bijeljina, FNRJ

Milivoje Mlađenović (Kojčinovac kod Bijeljine, Bosna i Hercegovina 1959.), bosanskohercegovački pisac.

Diplomirao na Filološkom fakultetu, 1982. godine, grupa za jugoslavenske književnosti i srpskohrvatski jezik - smjer književno-publicistički. Magistarsku tezu pod naslovom "Književni prauzori u dramama za decu Aleksandra Popovića" odbranio na Učiteljskom fakultetu u Somboru 2002. Doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu s tezom "Preoblikovanje modela bajke u srpskoj dramskoj književnosti za decu" (2007).

Radio novinarske poslove (od 1982. do 1989.), bio direktor Narodnog pozorišta u Somboru (od 1989. do 2000. godine), potom urednik pozorišnih izdanja u ovom pozorištu (od 2000. do 2002. godine). Za asistenta za predmete Scenska umetnost i Dramski i recitatorski tečaj na Učiteljskom fakultetu Sombor izabran 2003. godine. Iste godine imenovan za upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Direktor ustanove Sterijino pozorje bio je od 2009. do 2012 godine.

Osim naučnih radova iz oblasti metodike nastave književnosti, piše i objavljuje pozorišnu i književnu kritiku, eseje, reportaže, scenarije televizijskih emisija, urednik je brojnih specijaliziranih pozorišnih emisija, pisac aforizama, kazališnih komada za djecu, putopisac. Autor je knjiga "Baš čelik i druge za pozornicu udešene bajke", "Zmajeve dečje igre", Novi Sad, 1997., "Putopisi iz pozorišta", Spektarbook, Sombor, 1997., "Zez-rez"(aforizmi), Informativni centar, Sombor, 1992., "Scenske bajke Aleksandra Popovića" (studija), Pozorišni muzej Vojvodine, Novi Sad, 2005, "Čudne zveri na proveri" Multimedia international service Novi Sad i "Zmajeve dečje igre" Novi Sad (2007), "Odlike dramske bajke" (studija), Sterijino pozorje -Pozorišni muzej Vojvodine, Novi Sad (2009), "Skandalozna komedija" (karenvalska retro-vizija u jedanaest a možda i dvanaest slika), Bibiloteka "Svetozar Marković" i Fondacija "Zoran Radmilović", Zaječar, 2010.

Za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Srbiji, dobitnik je nagrade "Nikola Petrović Peca" za 1996. godinu. Zlatna povelja "Laza Kostić" za najbolju novinsku reportažu dodijeljena mu je na Međunarodnom festivalu reportaže "Interfer”, 1997. godine, a druga nagrada za pozorišni esej na pozorišnom festivalu "Dani Milivoja Živanovića" u Požarevcu, 2002. godine. Osnivač je pozorišne manifestacije "Pozorišni maraton" koji se svake godine u junu održava u Narodnom pozorištu u Somboru.


System-users.svg Nedovršeni članak Milivoje Mlađenović koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.