Miloš Blagojević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Miloš Blagojević
Rođenje (1930-10-17) 17. oktobar 1930 (89 god.)
Militićevo, Kraljevina Jugoslavija

Miloš Blagojević, (Militićevo, Plandište, 17. oktobar 1930.), srpski historičar. Bavi se proučavanjem srpske srednjovjekovne historije, posebno privredne i društvene. Zapaženi su i njegovi radovi o historijskoj geografiji.

Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Vršcu. Vojno-pomorsku akademiju u Splitu završio je 1951. godine. U oktobru iste godine uhapšen je po liniji Informbiroa, i osuđen na šest godina zatvora. Kaznu je izdržavao u Bileći i na Golom ostrvu. Pošto mu je kazna smanjena na dvije godine, sa Golog ostrva je pušten krajem 1955. godine.

Nakon puštanja iz zatvora upisuje Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, gdje završava historiju 1960. godine. Radio je dvije godine u osnovnoj školi u Militićevu, a 1962. biran je za asistenta Istorijskog instituta SANU u Beogradu na kojem je radio do 1972. godine. Magistarski rad Planine i pašnjaci u srednjovekvnoj Srbiji branio je 1966, a doktorsku tezu Zemljoradnja u srednjovekovnoj Srbiji, odbranio je 1970. godine.

Za docenta na Filozofskom fakultetu u Beogradu je biran 1972. godine, i to za predmet Historijska geografija. Vanredni profesor postao je 1977, a redovni 1983. godine. Penzionisan je 1996.

U toku svog naučno-istraživačkog djelovanja objavio je više od 50 naučnih radova kao i brojne sitne priloge u enciklopedijama i novinama. Najobimnija istraživanja izvršio je u oblasti poljoprivredne proizvodnje i agrarnih odnosa u srednjovjekovnoj Srbiji. Rezultate je objavio u svojoj magistarskoj i doktorskoj disertaciji koje su štampane 1966. i 1973. godine. Također se bavio i diplomatikom ispravivši nekoliko datacija pojedinih povelja. Osim toga, imao je i zapaženih radova iz oblasti historijske geografije, od kojih se ističe djelo Pregled istorijske goegrafije srednjovjekovne Srbije. Među svojim radovima ima i nekoliko članaka posvećenih srednjovjekovnoj Bosni, od kojih se posebno ističu članci Bosansko završje (ZFF XIV-1, Beograd, 1979, 129-144.) i Severna granica bosanske države u XIV veku, (Bosna i Hercegovina od srednjeg veka do novijeg vremena, SANU, Istorijski institut, Zbornik radova 12, Beograd, 1995, 59-76.).