Srpska akademija nauka i umjetnosti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa SANU)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zgrada SANU, Knez Mihailova 35, Beograd

Srpska akademija nauka i umjetnosti je najviša naučna i prosvjetna ustanova u Republici Srbiji sa sjedištem u Beogradu. Pod imenom Srpska kraljevska akademija (SKA) bila je od svog osnivanja 1886. do 1947, kada je preimenovana u Srpsku akademiju nauka (SAN). Kasnije, zakonom iz 1960. godine, naziv joj je promjenjen u Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU).

Historija[uredi | uredi izvor]

Srpska kraljevska akademija osnovana je 1. novembra 1886. godine, Osnovnim zakonom Kraljevsko-srpske akademije koji je izglasala skupština a kralj Milan Obrenović obnarodovao u Nišu. Ovim zakonom je bilo određeno da prve akademike bira kralj, a da zatim akademici dalje sami biraju nove članove.

Prve akademike, njih 16, imenovao je kralj Milan 5. aprila 1887. Tada su postojala 4 odjeljenja akademije, tzv. "stručne akademije", i svaka je na početku dobila po 4 redovna člana.

Nakon 60 godina djelovanja pod imenom Srpska kraljevska akademija, ona zakonom od 30. juna 1947. mijenja ime u Srpska akademija nauka. Ovim zakonom promjenjena je i struktura akademije, tako da su od tada, umjesto 4 stručne akademije, postojala 6 odjeljenja:

  1. Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka,
  2. Odjeljenje tehničkih nauka,
  3. Odjeljenje medicinskih nauka,
  4. Odjeljenje literature i jezika (kasnije: jezika i književnosti),
  5. Odjeljenje društvenih nauka i likovne i
  6. Odjeljenje muzičke umjetnosti.

Od 1998. godine akademija ima 8 odjeljenja jer se odjeljenje prirodno-matematičkih nauka podijelilo na dva odjeljenja:

  1. Odjeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke i
  2. Odjeljenje hemijskih i bioloških nauka,

a prije toga se odeljenje društvenih nauka podijelilo također na dva dijela,

  1. Odjeljenje društvenih nauka,
  2. Odjeljenje istorijskih nauka.

Akademija je od 1909. do 1952. godine bila smještena u Brankovoj ulici broj 15. u Beogradu. Kako je ova zgrada srušena 1963. godine, akademija je premještena u Knez Mihailovu 35, u centru grada, gdje se i sada nalazi.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Spisak akademika SANU

Predsjednici SANU[uredi | uredi izvor]

Josif Pančić, prvi predsjednik Srpske kraljevske akademije

Od svoga osnivanja 1887. do danas, predsjednici Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije nauka, te Srpske akademije nauka i umjetnosti bili su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]