Mirogoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ulaz u Mirogoj

Mirogoj je centralno zagrebačko groblje. Groblje je smješteno na obroncima Medvednice i smatra se jednim od najljepših groblja u Evropi. Međutim, Mirogoj je također predivan park i umjetnička galerija na otvorenom.

Nedaleko od mrtvačnice, u periodu između 1852. i 1895. nalazio se ljetnikovac Ljudevita Gaja, predvodnika Ilirskog preporoda. Nakon njegove smrti vlasti su otkupile cijelo imanje i rekonstruisali centralno zagrebačko groblje prema tome. Poznati arhitekt Hermann Bollé dizajnirao je oblik groblja, koji je upotrijebio monumentalnu kompoziciju arkada, paviljona i kupola, isprepletenu sa bogatom vegetacijom, dodavajući galeriju skulptura.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]