Idi na sadržaj

Mister No

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mister No
Gallieno Ferri, naslovnica "Mister No va alla guerra"
Gallieno Ferri, naslovnica "Mister No va alla guerra"
Pravo ime Jerry Drake
Uloga Pilot
Prvo pojavljivanje 1975.


Mister No[uredi | uredi izvor]

Mister No je italijanski pustolovni strip čiji se prvi broj pojavio na kioscima 1975. godine. Autor ovog stripa je Sergio Bonelli, a prvi crtač Gallieno Ferri, ali on će nacrtati samo prvu epizodu, iako će nastaviti da crta naslovnice u narednih deset godina.[1]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Većina epizoda su smještene u pedesete godine 20. vijeka. Jerry Drake, poznat po nadimku Mister No, nekada pripadnik pješadije i pilot američke vojske, razočaran čovječanstvom, napušta New York i odlazi u Manaus, nadajući se mirnom životu tamo gdje "civilizacija" još nije doprla. Nabavlja "Piper" avion s kojim planira prebacivati turiste i time zarađivati za život.

Mister No, crtač Roberto Diso

Mister No je predstavljao novi tip strip-junaka od onih koji su do tada proizašli iz Sergio Bonelli Editore. Za razliku od glavnih likova drugih serijala, koji su prikazani kao moralne veličine koji su sami izabrali život posvećen pravdi, Mister No je antijunak. Opija se, kocka, ženskaroš je i uopće nema ambicija da izigrava pravednika, ali ga nevolje pronalaze same. Njegove mušterije koje trebaju prevoz avionom obično ga uvuku u raznorazne zavrzlame, često se nađe u opasnosti u vrtlogu sukoba Indiosa i bijelih izrabljivača prašume, a i progone ge duhovi prošlosti. Njegov najbolji prijatelj je Nijemac Otto Kruger poznat pod nadimkom "SS", koji se tokom Drugog svjetskog rata borio na suprotnoj strani.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mister No". Stripovi.com (jezik: hrvatski). Naklada Fibra d.o.o. Pristupljeno 16. 6. 2019.