Mladen Kruljac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Mladen Kruljac
Mladen Kruljac 280511 Dan OSRH 9604.jpg
Rođenje 1967
Slavonski Brod, SR Hrvatska, SFRJ
Nacionalnost Zastava Hrvaške Hrvatska
Čin General-pukovnik
Važnije bitke Jugoslavenski ratovi
Rod vojske Grb Oružanih snaga RH OS Hrvatske

General-pukovnik Mladen Kruljac (Slavonski Brod, 1967 - ) je hrvatski oficir koji se od 2007. nalazio na mjestu zapovjednika Kopnene vojske Oružanih snaga RH.

Diplomirao je na zagrebačkom Saobraćajnom fakultetu, a poslije je učestvovao u ratu u Hrvatskoj gdje je dva puta ranjen. Bio je zapovjednik voda (1991.), satnije (1991.) i bojne (1992.-1994.) u 3. gardijskoj brigadi HV, a od 1994. do 1998. njen načelnik štaba. Od 1998. do 2000. je bio njen zapovjednik, a od 2000. do 2001. načelnik 6. zbornog područja u Varaždinu. Godine 2002. je imenovan za zamjenika zapovjednika kopnene vojske, a na mjesto zapovjednika Kopnene vojske je imenovan u martu 2007.

Kruljac se u hrvatskim medijima povezivao uz razne nasilne incidente. 8. jula 2011. je uhapšen pod sumnjom za malverzacije sa nekretninama, postavši najviše rangirani uhapšeni oficir HV u njenoj historiji. Dva dana kasnije ga je predsjednik Ivo Josipović smijenio s dužnosti.

Mladen Kruljac je također predsjednik Hrvatskog bokserskog saveza.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]