Oružane snage Republike Hrvatske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oružane snage Republike Hrvatske
Utemeljena1991.
GraneHrvatska kopnena vojska
Hrvatska ratna mornarica
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protivzračna odbrana
ŠtabGlavni štab OS RH
Vodstvo
Vrhovni komandantZoran Milanović
Načelnik štabageneral-pukovnik Drago Lovrić
Ministar odbraneDamir Krstičević
Podaci o brojnom stanju
Vojno sposobniod 18 god.
Broj raspoloživih za vojnu službu835.712, dobi 15-49 (2008).
Broj sposobnih za vojnu službu671.323, dobi 15-49 (2008).
Broj godišnje stasalih za vojnu službu48.500 (2008).
Aktivni sastav18.000
Rezervni sastav90.000
Troškovi
Vojni budžet980 miliona $
Procent BDP-a2.0% (2020).

Oružane snage Republike Hrvatske (skraćeno OSRH) je službeni naziv za Hrvatsku vojsku (HV). Oružane snage štite suverenitet i nezavisnost Republike Hrvatske te brane njenu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, OSRH mogu učestvovati u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljati određene zadatke u stanju neposredne ugroženosti, te pružati pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća. Oružane snage RH razvile su se iz Zbora narodne garde 3. novembra 1991. godine.

Pripadnici hrvatske kopnene vojske

Oružane snage organizirane su u Glavni stožer, zapovjedništva, jedinice i ustanove Oružanih snaga. Oružane snage sastoje se od grana, rodova, služba i struka. Grane OSRH su:

Oružane snage imaju mirnodopski i ratni sastav. Mirnodopski sastav Oružanih snaga čine aktivne vojne osobe, državni službenici i namještenici raspoređeni u Oružane snage, kadeti, regruti te rezervisti kada se nalaze na vojnoj vježbi u Oružanim snagama. Ratni sastav Oružanih snaga, pored prethodno navedenih osoba, čine i ostali rezervisti.

Vrhovni zapovjednik OSRH je predsjednik Republike Hrvatske.

Ustroj[uredi | uredi izvor]

Mimohod pripadnika OSRH za Dana državnosti

Sadašnji ustroj Oružanih snaga na snazi je od 1. januara 2003. godine, a obuhvata Glavni štab s prištabskim jedinicama, granske komande Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane, te Komanda za združenu izobrazbu i obuku i Komandu za logistiku.

Vojne lica su:

  • aktivna vojna osoba – osoba primljena u službu na osnovu ugovora ili rješenja o prijemu. Aktivne vojne osobe su:
    • aktivni vojnik, mornar,
    • aktivni podoficir (hrv. dočasnik)
    • djelatni oficir (hrv. časnik) (niži i viši oficiri te generali i admirali).
  • regrut (hrv. ročnik) - osoba na odsluženju 6-mjesečnog vojnog roka
  • rezervista (hrv. pričuvnik) – osoba iz rezervnog sastava na izvršavanju vojne obveze
  • kadet – osoba na školovanju na vojnoj školi na osnovu ugovora o školovanju

Podoficiri i oficiri su osobe koje uz odgovarajuću civilno obrazovanje imaju potreban stepen vojnih znanja i vještina i ovlašteni su za zapovijedanje jedinicama, zapovjedništvima i ustanovama Oružanih snaga.

Organizacijska struktura[uredi | uredi izvor]

Struktura OS RH (2009.)

Sadašnja organizacijska struktura Oružanih snaga od 2008. godine temelji se na Dugoročnom planu razvoja OS RH[1] i obuhvata Glavni štab s prištabskim jedinicama, granske komande Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane, Komanda za poršku te Hrvatska vojna akademija. Dotadašnji ustroj OS RH bio je utemeljen prvenstveno na konceptu individualne obrane i bio je usmjeren na izgradnju i održavanje sposobnosti za obranu nacionalnog teritorija, a bio je razvijan na iskustvima Domovinskog rata. Sadašnja struktura prilagođena je novim zadaćama koje su pred Oružane snage postavljene u strateškim dokumentima obrane.[2]

Glavni štab OS RH[uredi | uredi izvor]

Glavni štab je združeno tijelo ustrojeno u okviru Ministarstva obrane. Nadležno je za razvoj, ustrojavanje, opremanje, uvježbavanje i funkcioniranje prvog strateškog postroja (stalno spremne snage) i drugog strateškog postroja (pričuva). Na čelu Glavnog štaba je načelnik Glavnog štaba koji je nadređen komandama, jedinicama i ustanovama OS RH, a u miru odgovora vrhovnom zapovjedniku za Plan upotrebe OS i vojne elemente borbene spremnosti. Načelnik Glavnog štaba odgovara ministru obrane za provedbu zapovjedi i izvještava ga o provedbi.

Načelnik Glavnog štaba OS RH je general zbora Drago Lovrić, koji je na toj dužnosti od 2011. godine.

Hrvatska kopnena vojska[uredi | uredi izvor]

Tenk M-95 Degman

Hrvatska kopnena vojska najznačajnija je i brojčano najveća sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske, čija je uloga i namjena promicanje i zaštita vitalnih nacionalnih interesa Republike Hrvatske, obrana suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti države. Temeljna zadaća je spriječiti prodor agresora u dubinu teritorija, sačuvati vitalne strategijske objekte, osigurati mobilizaciju ratnog sastava i pobjediti agresora. Komanda HKoV-a smješteno je u Karlovcu.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo[uredi | uredi izvor]

Zrakoplov MiG-21

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protivzračna odbrana grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske čija osnovna zadaća je osiguranje suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske te pružanje zrakoplovne podrške drugim granama u provedbi njihovih zadaća u zdruđenim operacijama. Nositelj je i organizator integriranog sistema protivvadušne odbrane Republike Hrvatske. Komanda HRZ-a smješteno je u Zagrebu.

Hrvatska ratna mornarica[uredi | uredi izvor]

Raketna topovnjača RTOP-41 Vukovar

Hrvatska ratna mornarica grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske čija je uloga i namjena štititi integritet i suverenitet Republike Hrvatske na moru i s mora. Nositeljica je i organizatorica pomorske obrane Republike Hrvatske. Komanda HRM smještena je u Splitu.

Osim zadaća odbrane integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske na moru, HRM je uključena u traganje i spašavanje, nadzor pomorskog prometa, spriječavanje brodova u kriminalnim i drugim nedopuštenim aktivnostima, zaštiti prirodnih bogatstava, zaštiti okoliša, pomoć brodovima u plovidbi, pružanju pomoći u gašenju velikih požara, kao i kod drugih elementarnih i tehnoloških katastrofa.

Tijekom 2008. godine u okvriu HRM ustrojena je Obalna straža Republike Hrvatske.

Komanda za potporu[uredi | uredi izvor]

Komanda za potporu je najznačajniji dio logističkog sistema OS RH i nositelj je provedbe logističke, sanitetske i dijela personalne potpore za OS RH.

Osim Komande za potporu, logistički sistem OS RH sačinjavaju i ostali logistički elementi u granama, komandama, jedinicamaa i ustanovama OS RH.

Hrvatska vojna akademija[uredi | uredi izvor]

Hrvatska vojna akademija je visoko obrazovna vojna ustanova OS RH čija je primarna uloga školovanjem pripremati i osposobljavati časnike/ce, dočasnike/ce i državne službenike u OS RH za provedbu zadaća određenih strateškim dokumentima i misijama i zadaćama OS RH.

Međunarodna vojna kooperacija[uredi | uredi izvor]

Sudjelovanje u mirovnim misijama (stanje: februar 2009.)[3]
Mirovna misija Organizacija Država Broj pripadnika OS RH
UNMOGIP Ujedinjeni narodi Indija i Pakistan 8 vojnih posmatrača
EUFOR Tchad/RCA Evropska unija Čad 15 pripadnika
ISAF NATO Afganistan 300 pripadnika
MINURSO Ujedinjeni narodi Zapadna Sahara 7 vojnih posmatrača
UNMIL Ujedinjeni narodi Liberija 4 štabna oficira
MINUSTAH Ujedinjeni narodi Haiti 3 štabna oficira
UNOCI Ujedinjeni narodi Côte d'Ivoire 2 vojna posmatrača
UNFICYP Ujedinjeni narodi Kipar 4 vojna posmatrača
UNOMIG Ujedinjeni narodi Gruzija 3 vojna posmatrača
UNMIS Ujedinjeni narodi Sudan 5 štabnih oficira
UNIFIL Ujedinjeni narodi Liban 1 štabni oficir
BINUB Ujedinjeni narodi Burundi 1 štabni oficir
UNDOF Ujedinjeni narodi Golanska visoravan - Sirija i Izrael (prekinuto) 1 štabni oficir,
94 pripadnika 2. CROCON
MINURCAT Ujedinjeni narodi Centralnoafrička Republika i Čad 2 štabna oficira

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dugoročni plan razvoja OS RH 2006. - 2015.
  2. ^ "Strateški pregled obrane, MORH, Zagreb, 2005" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 16. 2. 2008. Pristupljeno 27. 4. 2014.
  3. ^ "Broj pripadnika OS RH u mirovnim misijama UN-a, MORH". Arhivirano s originala, 22. 3. 2009. Pristupljeno 27. 4. 2014.