Letjelica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Zrakoplov)
Idi na: navigaciju, pretragu
NASA-ine testne letjelice
Voodoo, modificirani P 51 Mustang je šampion Reno Air Race utrke 2014. godine

Letjelica je mašina koja ima mogućnost letjeti zahvaljujući međusobnom dejstvu sa zrakom, gdje se suprotstavlja sili gravitacije bilo da koristi statičko ili dinamičko podizanje aeroprofila,[1]. U nekim slučajevima koristi i potisnu snagu sa mlaznog motora. Česti primjeri letjelica su avion, helikopter, cepelin, zračna jedrilica i balon na vrući zrak.[2]

Ljudska aktivnost koja se bavi letjelicama naziva se avijacija. Letjelicama s posadom upravlja pilot, ali bespilotna letjelica može biti daljinski upravljana ili samo-upravljana od strane računara. Letjelice mogu biti podijeljene prema različitim kriterijima, kao što su: način podizanja, propulzija letjelice, upotreba i sl.

Historija[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Historija avijacije
Također pogledajte: Hronologija avijacije

Tehnike pravljenja letjelica i priče o ljudskim letovima idu unazad vijekovima, ipak prvo ljudsko uzlijetanje – i sigurno slijetanje – u savremenom dobu bilo je ono sa balonima na vrući zrak koji su razvijeni u 18. vijeku. Oba svjetska rata dovela su do velikih tehničkih dostignuća. Posljedično, historija letjelica može se podijeliti u pet vremenskih etapa:

Metode podizanja[uredi | uredi izvor]

Lakši od zraka – aerostati[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Aerostat

Aerostati koriste potisak kako bi lebdili u zraku na isti način kao što brodovi plove na vodi. Imali su jednu ili više velikih plinskih vreća ili kupola, koje su bile ispunjene plinom relativno niske gustoće kao što su helij, vodik ili vrući zrak, koji imaju manju gustoću od okolnog zraka.

Mali baloni na vrući zrak koji se još zovu i nebeski fenjeri prvi put su izumljeni u drevnoj Kini u 3. vijeku p.n.e. Korišteni su uglavnom tokom kulturnih proslava i predstavljali su još jednu vrstu letjelica za letenje. Prva vrsta letjelica su bili zmajevi, koji su prvi put izumljeni u drevnoj Kini prije 2000 godina (u vrijeme vladavine dinastije Han).


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Aircraft - Define Aircraft at Dictionary.com". Dictionary.com. Arhivirano od originala, 28. 3. 2015. Pristupljeno 1. 4. 2015. 
  2. ^ "Different Kinds & Types of Aircraft". www.wingsoverkansas.com. Arhivirano od originala, 21. 11. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Historija

Informacije