Aerodinamika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aerodinamički tunel
Aerodinamičke površine krila

Aerodinamika je nauka koja proučava djelovanje zraka, tekućina i plinova na tijela koja se kroz njih kreću i sile koje se pri tome razvijaju. Rješavanje aerodinamičkih problema uključuje poznavanje i izračun mehanike fluida kao što su brzina, pritisak, gustoća i temperatura u prostoru i vremenu. Razumijevanje vrste strujanja omogućuje izračunavanje sila i momenata sila koje djeluju na izložena tijela.

Aerodinamiku možemo podijeliti na teorijsku i eksperimentalnu.

  • Teorijska aerodinamika zasniva se na zakonima mehanike čvrstih tijela i mehanike fluida.
  • Eksperimentalna aerodinamika zasniva se na ispitivanjima u istraživačkim centrima aerodinamike gdje se u aerodinamičkim tunelima provjeravaju i ispituju sile koje djeluju na modele.

Aerodinamička istraživanja se osim u avijaciji provode u automobilskoj industriji, koriste je jedriličari za predviđanje nastanka sila i momenata sila za uspješno jedrenje i građevinski inženjeri prilikom projektovanja visokih građevina i mostova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]