Mogedijen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mogedijen je imaginarni lik iz serijala epske frantastike Točak vremena. Mogedijen je jedna od 13 Izgubljenih, zlih Aes Sedai koji služe Mračnog. Mogedijen se u Dobu legendi zvala Lili Moral. Bila je savjetnik za investicije. Nazvana je Pauk, zato što je više volila spletkarenje od otvorenog sukoba. Vodila je obavještajnu službu Sijenke. Nije otvoreno prišla Sijenci sve do polovine Rata moći. Mogedijen je opisana kao velika kukavica koja se krije u sijenkama. Bila je veliko zlopamtilo. Imala je ogromne moći u Ter alan riodu, svijetu snova. Tu je mogla svakoga da savlada. Nakon oslobađanja iz zatvora Mračnog zarobila ju je Ninaeva al'Mera, jedna Aes Sedai, ali je uspjela da pobjegne.