Morski golubovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Morski golubovi
Aetobatus narinari
Aetobatus narinari
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Potpleme Vertebrata
Razred Chondrichthyes
Potklasa Elasmobranchii
Nadred Batoidea
Red Rajiformes
Porodica Myliobatidae
Rodovi

Myliobatis
Rhinoptera
Pteromylaeus
Aetobatus
Aetomylaeus
Manta

Mobula

Morski golubovi (Myliobatidae) je porodica raža, riba sa hrskavičavim skeletom, rušljoriba. Tijelo im je široko i ima oblik romba. Grudna peraja ne obuhvataju glavu kao kod pravih raža i žutulja, već ona slobodno štrči i njuška je zaobljena. Koža je gola, bez krljušti i sluzava. Imaju jedno leđno peraje uz koje je prisutna otrovna bodlja testerasto nazubljena. Rep je u obliku biča i dugačak.

Predstavnik ove porodice je golub kostir ili morski orao (Myliobatis aquila) koji na repu ima snažan trnoliki nastavak u vezi sa otrovnom žljezdom. Može da dostigne širinu od 1,5 m. Živi na muljevitom i pjeskovitom tlu Atlanskog okeana, Sredozemnog i Jadranskog mora.

Pored roda Myliobatis, porodici morskih golubova pripadaju i rodovi:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]