Most u Kožetini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Info tabla
pogled ispod ćuprije
Most u Kožetinu
PremošćujeGabeoski potok
MjestoKožetin, Cvilin
Vrijeme gradnjeKasni srednji vijek
MaterijalKamen
Ukupna dužina10 m
Visina mosta5,8 m
Širina mosta3,30 m
Najveći raspon5,50 m

Most na Kožetinu je jednolučni kameni most na području općine Foča, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Most poznat kao Rimski most nalazi se u selu Kožetin, naselje Cvilin, nedaleko od Ustikoline, pri ušću Gabeoskog potoka u rijeku Drinu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Starost druma na kome je most sagrađen, a koji je vodio iz Foče i na ovom mjestu presjekao Gabeoski potok pri njegovom ušću u Drinu, procjenjuje se na otprilike 2.000 godina. Morfologija terena i trasa tog drevnog puta ukazuju na činjenicu da je most na ovom mjestu mogao da postoji još u rimskom periodu. Mještani i danas ovaj most nazivaju Rimski most. Sadašnji most arheolozi datiraju u kasni srednji vijek, u vrijeme prije dolaska Osmanlija u ove krajeve.

Most je sagrađen na strmom terenu i njegova sadašnja dužina iznosi oko 10 metara. Izgrađen je od blokova lomljenog kamena različitih dimenzija. Temeljen je direktno na priobalnim stijenama iznad potoka. Svod mosta je polukružan i urađen od grubo obrađenih, ali prilično pravilnih komada krečnjaka. Širina mosta iznosi 3,30 metara, a raspon luka 5,50 metara. Visina mosta iznad korita potoka iznosi 5,80 metara a visina konstrukcije zida na obalama oko 4 metra. Debljina svoda iznosi 50 cm.Nema nikakve dekoracije, niti natpisa. U gruboj građevinskoj tehnici vidljiva je samo sekundarna kamena plastika koja je izražena isticanjem završnog reda ploča postavljenih oko 10 cm preko čeonog zida. Na mostu nema ograde, niti elemenata na osnovu kojih bi mogla da se utvrdi moguća rekonstrukcija ranijeg izgleda. Svod mosta je polukružan i urađen od grubo obrađenih, ali prilično pravilnih komada krečnjaka. I danas je ovaj most dobro sačuvan u izvornom obliku.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, most na Kožetini u Ustikolini 2005. godine proglasila je nacionalnim spomenikom.[1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Most u Kožetini". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 3. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]