Idi na sadržaj

NFL

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
National Football League
Nekadašnji nazivAmerican Professional Football Conference (1920.)
American Professional Football Association (1920. – 1922.)
SportAmerički nogomet
Osnovana20. august 1920.[1]
KomesarRoger Goodell
Inauguralna sezona1920.
Broj ekipa32
Država Sjedinjene Američke Države
Trenutni šampion(i)Kansas City Chiefs (4. titula)[2]
Najviše titulaGreen Bay Packers (13 titula)[2]
TV-partner(i)CBS
NBC
Fox
ESPN
NFL Network
Telemundo
Službeni veb-sajtNFL.com

Nacionalna liga američkog nogometa (NFL) je najveća i najpopularnija profesionalna liga tog sporta na svijetu. Liga je kao takva formirana 1920. godine, a 1922. godine je uzela ime NFL (National Football League). Najveću popularnost je liga stekla 60-tih kad se NFL spojio sa dotadašnjom konkurentskom ligom AFL (American Footbal League).

Divizije[uredi | uredi izvor]

Trenutno u NFL-u postoje 32 momčadi podijeljene u dvije konferencije: američku konferenciju američkog nogometa (American Football Conference - AFC) i nacionalnu konferenciju američkog nogometa (National Football Conference - NFC). Svaka konferencija je podijeljena na 4 divizije, gdje u svakoj diviziji igraju po 4 momčadi.

Divizije su: Istočna, Zapadna, Sjeverna i Južna, iako divizije ne predstavljaju sam geografski položaj timova, već su momčadi posložene prema rivalstvima.

Tokom regularne sezone, svaka momčad igra 16 utakmica u razdoblju od 17 sedmica, i to od septembra pa do januara. Na kraju regularne sezone, 6 najboljih momčadi iz svake konferencije ulazi u doigravanje (playoff). Dvije najbolje momčadi iz svake konferencije igraju na kraju doigravanja veliko finale američkog nogometa poznato kao Super Bowl, koje se svake godine početkom februara održava na unaprijed određenom stadionu i jedan je od najgledanijih sportskih događaja na svijetu.

Sedam dana kasnije najbolji igrači NFL-a iz jedne i druge konferencije nalaze se na utakmici "svih zvijezda" (All Stars utakmica) pod imenom Pro Bowl, koja se svake godine održava na Havajima.

Struktura sezone[uredi | uredi izvor]

Predsezona[uredi | uredi izvor]

Početkom augusta pa do početka septembra NFL timovi igraju po 4 prijateljske utakmice međusobno. Te utakmice nisu gledane koliko utakmice regularne sezone, ali su se pokazale jako korisnima kako bi treneri bez opterećenja isprobali mlade igrače, formacije i akcije, te kako bi bolje pripremljeni ušli u regularnu sezonu.

Regularna Sezona[uredi | uredi izvor]

U regularnoj sezoni svaki tim igra 16 utakmica kroz period od 17 sedmica. Tradiocionalno se utakmice igraju svako nedjeljno popodne (u 19 sati po našem vremenu), sa iznimkom da se jedna utakmica igra u nedjelju navečer, a druga u ponedjeljak navečer (monday night football). Zadnje tri sedmice u regularnoj sezoni utakmice se igraju i subotom.

Formula po kojoj se takmiče klubovi u NFL-u tokom regularne sezone:

  • Svaki tim igra protiv svakog tima u njegovoj diviziji po dva puta: jednom kod kuće i jednom u gostima (6 utakmica).
  • Svaki tim igra po jednu utakmicu protiv 4 tima iz drugih divizija u njegovoj konferenciji po trogodišnjem rotirajućem principu: dvije utakmice kod kuće, i dvije vani (4 utakmice).
  • Svaki tim igra po jednu utakmicu protiv 4 tima iz drugih divizija u drugoj konferenciji po četverogodišnjem rotirajućem principu: dvije utakmice kod kuće, i dvije vani (4 utakmice).
  • Svaki tim igra dvije utakmice protiv dva tima u njegovoj konferenciji ovisno o dosadašnjim rezultatima sezone: jednu utakmicu kod kuće i jednu vani.

Ova formula se pokazala vrlo korisnom jer se njome čuvaju stara rivalstva dok se u isto vrijeme stvaraju i nova.

Doigravanje (playoffs)[uredi | uredi izvor]

Poslije odigranih 17 sedmica regularne sezone 6 najboljih timova iz svake konferencije ulazi u playoff po ovom principu:

iz svake konferencije 4 prvaka divizije (timovi koji su imali najbolji omjer pobjeda i poraza unutar svoje divizije), dodatna dva tima iz svake konferencije koja su uz 4 prvaka divizije imala najbolji omjer pobjeda i poraza. Nadalje, prva dva tima (prvi i drugi seed) u svakoj konferenciji imaju jedan vikend slobodan dok za to vrijeme treći i šesti, odnosno četvrti i peti seed igraju po jednu eliminacijsku utakmicu u prvoj rundi doigravanja (Wild Card). Slijedeće utakmice se igraju između pobjednika Wild Carda i timova koji su čekali (prvi ili drugi seed). Protivnici ovise o plasiranju, uvijek bolje plasirani tim igra protiv lošije plasiranog tima, i uvijek se igra kod kuće bolje plasiranog tima.

Poslije tih utakmica ostaju u svakoj konferenciji po dva tima koji igraju međusobno finale konferencije, a pobjednici konferencija igraju Super Bowl na prije utvrđenom mijestu.

Draft[uredi | uredi izvor]

Kako bi NFL-u pristupili novi igrači sa koledža oni moraju doći na draft. Moglo bi se reći da je draft regrutacija novih mladih snaga u ligu, a održava se svake godine tokom dva dana u aprilu i u njemu učestvuju svi timovi NFL-a. Tim koji je prošlu sezonu imao najgori učinak u ligi ima pravo na prvi izbor na draftu, tj. može birati najbolje rangiranog mladog igrača. Igrače potom biraju i drugi timovi redom od najslabijeg do najačeg iz prošle sezone i kada su svi timovi odabrali svojega igrača počinju iznova od najslabijega tima, i tako 7 puta. Pa na kraju svaki tim izabere po 7 igrača.

Prije samog drafta pozicije na draftu timovi mogu uzimati u obzir i kod tranzicija igrača.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Official NFL Record and Fact Book. Workman Publishing Company. 2002. str. 387. Pristupljeno 11. 6. 2015.
  2. ^ a b "History: NFL Champions". Pro Football Hall of Fame. Pristupljeno 11. 6. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]