Idi na sadržaj

NK SAŠK Napredak Sarajevo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
NK SAŠK Napredak
Puno imeNogometni klub
SAŠK Napredak Sarajevo
Osnovan1910.
LokacijaSarajevo
Bosna i Hercegovina
Boje   
StadionDoglodi[1]
Kapacitet400
LigaDruga liga FBiH - Centar
FederacijaN/FS FBIH
Pozicija
2019/20.
13. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući

NK SAŠK Napredak je nogometni klub iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Trenutno se takmiči u Drugoj nogometnoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Centar.

Historija

[uredi | uredi izvor]

SAŠK (Sarajevski Amaterski Športski Klub) je osnovan 1910. godine godine. Prvobitno se takmičio u okviru gradske lige, a 1923. godine se kao prvi plasirao u viši rang. U Hrvatsko-slovenskoj ligi se takmičio do početka Drugog svjetskog rata.

U toku Drugog svjetskog rata SAŠK je sa uspjehom igrao u ligama NDH. Nekoliko godina je osvajao prvenstvo Sarajeva, kao i prvo mjesto u konkurenciji timova iz BiH. 1942. godine SAŠK je igrao polufinale hrvatskog prvenstva protiv Građanskog iz Zagreba, a 1944. godine se plasirao u finale lige NDH gdje ga je čekala utakmica protiv HAŠK-a iz Zagreba. Zbog ratnih operacija na području NDH utakmica je odgođena i na kraju otkazana, a Hrvatski nogometni savez je proglasio HAŠK prvakom. Ta odluka je u januaru 1945. poništena tako da prvaka za 1944. godinu nema.[2] Po završetku Drugog svjetskog rata SAŠK je kao i većina ostalih klubova zbog takmičenja u prvenstvu NDH rasformiran.

Rad kluba je obnovljen obnovljen 4. februara 1995. godine na skupštini SAŠK-a.

Ujedinjenje SAŠK-a i Napretka

[uredi | uredi izvor]

Nakon nekoliko godina zasebnog postojanja klubova Hrvatskog Kulturnog Društva Napredak - NK "Napredak" i SAŠK-a, na skupštini kluba 15. aprila 1999. godine donesena je odluka o spajanju SAŠK-a i NK "Napredak". Novi klub je dobio ime NK SAŠK Napredak i započeo takmičenje u Drugoj ligi - Jug. Nakon nekoliko sezona klub se 2001. godine plasirao u Prvu ligu FBiH.

Omladinska škola

[uredi | uredi izvor]

U klubu pored seniora djeluju i mlađe kategorije. Juniori se natječu u Federalnoj ligi BiH, a registrirano je preko 20 nogometaša. Važnost ove kategorije je velika jer se velikim dijelom iz nje popunjava seniorska selekcija. Kadeti se također takmiče u Federalnoj ligi sa veoma zapaženim uspjehom. Osvojili su Kantonalnu ligu u sezoni 2006/07, a u sezoni 2007/2008 su zavrsili na drugom mjestu iza Novog Grada. Tu su i pioniri koji su u prvom dijelu sezone 2007/08 prvi bez poraza i bez neriješenih utakmica.

Uspjesi

[uredi | uredi izvor]

Poznati bivši igrači

[uredi | uredi izvor]
  • Bosna i Hercegovina Nijaz Mulahmetović
  • Bosna i Hercegovina Kenan Hreljić

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

NK SAŠK Napredak na facebook.com

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Stadion Doglodi". europlan-online.de. Pristupljeno 25. 9. 2017.
  2. ^ Dio posvećen bh. klubovima u toku Drugog sv. rata na rsssf.com