Na putu prema dolje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Na putu prema dolje
Žanrovikriminalna drama, triler, crni humor
AutorVince Gilligan
GlumciBryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Giancarlo Esposito, Jonathan Banks, Laura Fraser, Jesse Plemons
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona5
Br. epizoda62
Produkcija
Izvršni producentiStewart A. Lyons, Sam Catlin, John Shiban, Peter Gould, George Mastras, Thomas Schnauz, Bryan Cranston, Moira Walley-Beckett, Karen Moore, Patty Lin
ProducentiVince Gilligan, Mark Johnson, Michelle MacLaren
Trajanje43–58 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaAMC
Emitiranje20. januar 2008. – 29. septembar 2013.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Na putu prema dolje (engleski: Breaking Bad) jest američka dramska TV serija producenta Vincea Gilligana. Radnja se događa u Albuquerqueju u saveznoj državi Novi Meksiko (SAD). Prvi put biva prikazana 20. januara 2008. godine na američkom TV kanalu AMC. Radnja se vrti oko profesora hemije srednjih godina Waltera Whitea (Bryan Cranston), koji nakon što saznaje da ima smrtonosni rak pluća odlučuje da se upusti u kriminalne radnje sa drogama. Walter White u seriji ima ženu Skyler (Anna Gunn) i hendikepiranog sina Waltera Juniora. Također tu su i Marie Schrader (Betsy Brandt) koja tumači sestru od Skyler i njen muž Hank (Dean Norris) koji je inspektor u odjelu za narkotike (DEA).

Glavni glumac je zvijezda serije Malcolm u sredini, Bryan Cranston koji glumi mračnog sredovječnog profesora hemije. Uz njega, u glavnoj ulozi je i Aaron Paul, koji glumi tridesetogodišnjeg narkomana i dilera Jessea Pinkmana. Serija je dobila čak 29 nagrada Emmy šest pobijeda same serije, dvanaest nagrada Saturn, tri nagrade Satellite, jedan Zlatni Globus, osam Writers Guild of America nagrada i dvije Screen Actors Guild nagrade. Pored mnogo nagrada za seriju je i nagrada Satellite za najbolju dramsku seriju.

Nekoliko glumaca serije je dobilo nagrade, no samo su Bryan Cranston i Aaron Paul osvojili Emmyja. Cranston je osvojio 3 puta za redom nagradu za najboljeg glumca u serijama. Serija je nominovana za 63 nagrade, te pobijedila u 32 slučaja.