Natalija Nariškina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Natalia Kirillovna Naryshkina

Natalija Kirilovna Nariškina (rođena 1. septembra 1651. godine; umrla 4. februara 1694. godine) je bila ruska carica od 1645. do 1676. godine, kao supruga cara Alekseja I.

Postala je druga supruga cara Alekseja I 1. februara 1671. Carski par je zajedno imao troje djece, dvije carevne i budućeg cara Petra.

Car Aleksej je umro 1676. godine te ga je naslijedio najstariji sin iz prvog braka, Fjodor III. Godine 1682. umire i sam Fjodor, te tako Natalijin sin postaje car, a ona njegov regent. Otac joj je služio kao savjetnik tokom regentstva. Dva Natalijina brata su poginula u pobuni 15. maja 1682. godine, a njen otac je bio prisiljen zarediti se. Nakon ove pobune Nataliju je na mjestu regenta zamijenila njena pastorka, kćerka Alekseja I iz njegovog prvog braka i polusestra Petra Velikog, Sofija Aleksejevna.

Za vrijeme Sofijine vlasti Natalija je živjela u sirmoaštvu. U augustu 1689. godine Petar je preuzeo carsku vlast od polusestre, te se Natalija ponovo vratila na dvor. Umrla je 4. februara 1694. godine nakon kratke bolesti.