Navrat-nanos i na svoju ruku / Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Navrat-nanos i na svoju ruku / Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim
Studijski album Vatrenog poljubca
Objavljen1979
Snimljen1979
MjestoSarajevo
Žanrhard rock
Trajanje8:18
IzdavačDiskoton
Producent(i)Nikola Borota Radovan
Hronologija albuma Vatrenog poljubca
Doktor za Rock 'n' Roll" / Tvoje usne su bile moj najdraži dar
(1978)
Navrat-nanos i na svoju ruku / Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim
(1979)
Recept za Rock'n'Roll
(1979)

Navrat-nanos i na svoju ruku / Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim druga je singl-ploča sarajevske hard rock grupe Vatreni poljubac. Objavljena je 1979. u izdanju sarajevske diskografske kuće Diskoton. Muziku i tekst za obje pjesme napisao je, aranžirao i komponirao vođa ovog muzičkog sastava Milić Vukašinović. Nakon uspjeha njihovog debitantskog singla, muzičari iz sarajevskog hard rok trija Vatreni poljubac nastavili su sa snimanjem kvalitetnih pjesama i sa ovim muzičkim ostvarenjem. Sviračka zrelost uočljiva je u obje pjesme na ovoj singl ploči s istaknutim rifovima na električnoj gitari, te čvrstoj i kvalitetnoj pratnji na bas-gitari i bubnjevima. U sredini obje pjesme Vukašinović je odsvirao solo na električnoj gitari (u kojima je pokazan pristojan nivo muziciranja na tom instrumentu) i koji predstavlja jednu od osobina rok muzike iz 1970-ih. Tekstualno, on je obradio temu ljubavne čežnje mladog čovjeka (često korištenu u sevdalinkama) čime je prilagodio istu temu na rokenrol uz orijentalni prizvuk solo gitare (u pjesmi "Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim"), što je očit utjecaj sarajevskog okruženja u kojem je odrastao uz pionirski hard rok zvuk koji je u to vrijeme dolazio iz Engleske, oličen muzikom grupa poput Led Zeppelin, Deep Purple i Black Sabbath. Drugom singl pločom grupa Vatreni poljubac počela je uspješnu seriju muzičkih ostvarenja koja će ih učiniti jednom od koncertnih rok-atrakcija proizašlih iz raznovrsne i bogate sarajevske pop rok scene.[1][2]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Vatreni poljubac - Navrat-nanos i na svoju ruku / Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim". discogs.com. Pristupljeno 14. 4. 2023.
  2. ^ "Vatreni poljubac: Navrat-nanos i na svoju ruku / Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim". ezop-antikvarijat.hr. Pristupljeno 14. 4. 2023.