Doktor za Rock 'n' Roll" / Tvoje usne su bile moj najdraži dar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Doktor za Rock 'n' Roll / Tvoje usne su bile moj najdraži dar
Singl Vatrenog poljubca
Objavljen1978
Snimljen1978
MjestoZagreb
Žanrhard rock
Trajanje9:47
IzdavačJugoton
Producent(i)Nikola Borota Radovan
Hronologija albuma Vatrenog poljubca
Doktor za Rock 'n' Roll / Tvoje usne su bile moj najdraži dar
(1978)
Navrat nanos i na svoju ruku / Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim
(1979)

Doktor za Rock 'n' Roll / Tvoje usne su bile moj najdraži dar jeste debitantska singl ploča sarajevske hard rock grupe Vatreni poljubac. Objavljena je 1978. godine u izdanju zagrebačke diskografske kuće Jugoton. Muziku i tekst za obje pjesme napisao je, aranžirao i komponirao vođa ovog muzičkog sastava Milić Vukašinović. Nakon povratka iz Londona 1974. godine, te nastupa sa Indexima i Bijelim dugmetom, sa kojima je stekao veliko muzičko iskustvo, on je 1977. osnovao hard rok trio Vatreni poljubac. Muzička zrelost uočljiva je na ovoj singl ploči (koju su tadašnji jugoslavenski muzički novinari proglasili za singl ploču godine), a to se posebno odnosi na pjesmu "Doktor za Rock 'n' Roll" odsviranu sa istaknutim riffovima na električnoj gitari, te čvrstoj i kvalitetnoj pratnji na bas-gitari i bubnjevima. U sredini pjesme je solo na električnoj gitari (u kojem je pokazan pristojan nivo sviranja na tom instrumentu) i koji predstavlja jednu od osobina rok muzike iz 1970-ih. Tekstualno, u ovoj pjesmi zastupljena je tema bunta mladog čovjeka protiv roditeljskih očekivanja i biranja vlastitog životnog pravca. Upravo u ovoj autobiografskoj pjesmi Milić Vukašinović je predstavio svoj način razmišljanja u stilu "što na jeziku to mi u duši", koji će slijediti tokom cijele svoje muzičke karijere. Na B strani singl ploče je bluz rok ljubavna pjesma "Tvoje usne su bile moj najdraži dar" sa dobro odsviranim solom na električnoj gitari. Obje pjesme na ovoj singl ploči nadahnute su pionirskim zvukom koji je u to vrijeme dolazio iz Engleske, oličen muzikom hard rok grupa poput Led Zeppelin, Deep Purple i Black Sabbath. Već sa prvim debitantskim muzičkim djelom grupa Vatreni poljubac je najavila dolazak još jedne koncertne rok atrakcije koja je prizašla iz raznovrsne i bogate sarajevske pop rok scene.[1][2]

Muzički primjeri[uredi | uredi izvor]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Vatreni poljubac - Doktor za Rock 'n' Roll / Tvoje usne su bile moj najdraži dar". discogs.com. Pristupljeno 24. 7. 2022.
  2. ^ "Vatreni poljubac: Doktor za Rock 'n' Roll / Tvoje usne su bile moj najdraži dar". ezop-antikvarijat.hr. Pristupljeno 24. 7. 2022.