Idi na sadržaj

Nedžad Fejzić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nedžad Fejzić, rođen u Zenici 1956. godine, bio je bosanskohercegovački teatrolog i filozof. Preminuo je 7. aprila 2020. godine.

Nedžad Fejzić
Rođenje1956
Smrt7. april 2020(2020-04-07) (64 godine)
ZanimanjeProfesor, teatrolog, filozof

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Zenici 1956. godine, gdje je odrastao, završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za filozofiju i sociologiju. Nakon završenog studija, vratio se u Zenicu i kratko vrijeme radio kao novinar na lokalnom radiju. Potom se, 1980. godine, zaposlio kao profesor u zeničkoj Gimnaziji, i u njoj radio do 2002. (Jedno vriijeme obavljao i funkciju vršioca dužnosti direktora Gimnazije.) U međuvremenu je bio urednik u zeničkoj književnoj ediciji Dostignuća, te pokretač i urednik časopisa Znak Bosne. Bio je član upravnih odbora Gimnazije, zeničke Opće biblioteke i RTV servisa BiH, te član Vijeća RTV Federacije BiH.  Nekoliko puta je bio član ili predsjednik žirija za izbor najbolje knjige sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Godine 2002. imenovan je za direktora Opće biblioteke u Zenici i tu je funkciju obavljao do 2005. godine, značajno doprinijevši razvoju Biblioteke. Iste godine je postao član, a potom i predsjedavajući Komisije za kulturu Općine Zenica. Potom je nekoliko puta bio u Žiriju za dodjelu nagrade „Alija Isaković“ za najbolju neobjavljenu dramu koju dodjeljuje BZK „Preporod“.

Sve vrijeme, pisao je eseje i kritičke tekstove iz područja savremene filozofije i recentne književne, teatarske i likovne produkcije. Radove je objavljivao u Dijalogu, Licima, Izrazu, Odjeku, Životu[1][2][3][4], Bosanskoj vili, Našoj riječi, Znaku Bosne, Didaktičkim putokazima, Hijatusu, Krijesnici, Heliosu, Republici, Danima, Forumu Bosnae[5], Novom izrazu[6] itd. Napisao je, također, nekoliko desetina recenzija i predgovora brojnim knjigama i publikacijama.

Na funkciju direktora zeničkog Pozorišta imenovan je 2005. godine (prije toga, Fejzić je sarađivao sa BNP Zenica – pisao je pozorišne kritike njegovih predstava, 1994. je inicirao a potom u pozorištu i organizirao manifestaciju 100 godina bošnjačke drame, bio je u žirijima I. i IV festivala bh. drame, itd.) Rukovođenje BNP Zenica Fejzić je preuzeo u vrijeme kada je ono bilo u svojevrsnoj krizi, koja je sredinom 2005. kulminirala demisijom prethodnog direktora, Mugdima Avdagića.

Obavljajući poslove na radnom mjestu teatrologa – urednika izdavačke djelatnosti i koordinatora specijalnih programskih sadržaja, bio je pokretač i urednik časopisa Zeničke sveske, koji, od 2005. godine do danas, kontinuirano izlazi u okviru izdavačke djelatnosti BNP-a. Kao urednik, recenzent i autor predgovora, potpisan je u brojnim teatrološkim i drugim publikacijama koje je objavilo BNP Zenica. Aktivno je bio uključen u pripremi i realizaciji Festivala bh. drame, čiji je direktor i selektor bio dugo godina.

Umro je u Zenici 7. aprila 2020. godine[7].

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Nedžad, Fejzić. "Tijelo kao posljednja oaza istine : bilješke na marginama monograije Apology Of Eros Almina Zrne :: COBISS+". plus.cobiss.net. Pristupljeno 8. 8. 2023.
  2. ^ Nedžad, Fejzić. "Između očaja i nade : bilješke na marginama fotomonografija Heartland i Guest for Identity Zijaha Gafića :: COBISS+". plus.cobiss.net. Pristupljeno 8. 8. 2023.
  3. ^ Nedžad, Fejzić. "Sloboda je dar i istodobno zadaća, Mile Babić: Temeljna pitanja suvremene filozofije, University Press, Plejada, Sarajevo, 2017. :: COBISS+". plus.cobiss.net. Pristupljeno 8. 8. 2023.
  4. ^ Nedžad, Fejzić. "Melanholični pejzaži poetike neizrecivog, Aras Borić: Poetika neizrecivog, Bosansko narodno pozorište Zenica, 2015. :: COBISS+". plus.cobiss.net. Pristupljeno 8. 8. 2023.
  5. ^ Nedžad, Fejzić. "Od velikih očekivanja do homo sacera :: COBISS+". plus.cobiss.net. Pristupljeno 8. 8. 2023.
  6. ^ Nedžad, Fejzić. "Otmica Europe :: COBISS+". plus.cobiss.net. Pristupljeno 8. 8. 2023.
  7. ^ "U 65. godini umro zenički profesor Nedžad Fejzić". Avaz.ba.