Neprilagođeni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Neprilagođeni
Misfits3423.jpg
Originalni poster filma
Režiser John Huston
Producent Frank E. Taylor
Scenarist(i) Arthur Miller
Uloge Clark Gable
Marilyn Monroe
Montgomery Clift
Thelma Ritter
Eli Wallach
Muzika Alex North
Kinematografija Russell Metty
Montaža George Tomasini
Produkcija Seven Arts Productions
Distributer United Artists
Datum izlaska 1. februar 1961.
Trajanje 125 minuta
Zemlja SAD
Jezik engleski
Budžet 4 miliona dolara
Zarada 4,1 milion dolara [1]

Neprilagođeni je američki dramski film snimljen 1961. po scenariju Arthura Millera koji je režirao John Huston. Glavne uloge tumače Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter i Eli Wallach. Ovo je bio posljednji film za Gablea i Monroe. Za Gablea film je bio posthumno izdanje, a Monroe je misteriozno umrla sljedeće godine. Radnja se fokusira na život tek razvedene žene (Monroe) i vrijeme koje provodi sa kaubojem (Gable) i njegovim prijateljem (Clift) u pustinjama zapadne Nevade 1960. Film nije doživio komercijalni uspjeh u vrijeme objavljivanja, ali je dobio pozitivne ocjene kritičara za rad na scenariju kao i glumu. Kritičari su posebno pohvalili film kao novi pristup vesternu, zbog svog prikaza izoliranih otpadnika društva (karakteristično za Hustonove filmove) i njihovog isključenja iz savremenog američkog društva. Film je bio prvi Hustonov projekat koji je snimao u SAD-u nakon više od deset godina pauze. Prethodni je bio Crvena medalja za hrabrost iz 1951. godine. Dokumentarac pod nazivom "Prokletstvo neprilagođenih" snimljen je 1963. i opisuje pozadinu snimanja filma. [2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Upozorenje čitaocu: Tekst koji slijedi mogao bi vam otkriti ključne detalje i završetak radnje ovog djela!

U Renou, državi Nevada, Roslyn Tabor (Monroe) lijepa 30-godišnja žena upravo je dobila razvod braka od njenog nemarnog muža Raymonda (McCarthy). U lokalnom baru, Roslyn upoznaje starog kauboja Gaylorda 'Gaya' Langlanda (Gable) i njegovog prijatelja Guida (Wallach). Oni pozivaju Roslyn i njenu prijateljicu Isabelle Steers (Ritter) do Guidove zabačene kuće da joj pomogne da zaboravi na razvod. Oni stižu u napola napravljenu kuću koju je Guido gradio za svoju ženu, koja je umrla tokom porođaja. Oni piju i plešu ali je Roslyn previše popila, pa je Gay vozi kući.

Marilyn Monroe u sceni iz filma

Međutim, Roslyn i Gay donose odluku da se nastane u Guidovoj nedovršenoj kući i počinju da rade na njoj. Jednog dana, nakon doručka, Gay govori Roslyn kako je želio da bude bolji otac svojoj djeci, koje nije vidio nekoliko godina. Kasnije tog poslijepodneva, Roslyn i Gay se svađaju, kada on pokušava ubiti zeca koji jede povrće iz vrta.

Kad su se Guido i Isabelle pojavili, Gay predlaže da krenu u lov na divlje mustange za prodaju. Oni odlaze na lokalni rodeo u gradiću Daytonu da bi zaposliti trećeg čovjeka za taj posao. Usput, oni upoznaju Percea Howlanda (Clift), prijatelja Gay-a, koji je krenuo da se natječe na rodeu. Gay nudi da mu plati ulaznicu od 10 dolara, ako im se kasnije pridruži u lovu na mustange. Isabelle vidi svog bivšeg supruga Charlesa i njegovu suprugu Claru, i odlučuje da ih pozove u svoju kuću, umjesto da ide u lov na mustange sa Roslyn i ostalima.

Na rodeu, Roslyn postaje uznemirena kada joj Guido govori o tome kako je konjima na bokovima prikačeno remenje koje ih iritira. Ona izjavljuje da sav rodeo treba zabraniti. Kasnije, kada je Perce zbačen sa konja, Roslyn ga moli da ide u bolnicu, ali on insistira na jahanju bika. On biva ponovo zbačen, što je rezultiralo sa povredom glave.

Kasnije, nakon što je Roslyn plesala sa Perceom, on pada u nesvijest u zabačenoj uličici. Kada dolazi sebi, on vidi da ona plače nad njim. On kaže da nikada prije nije imao nikoga da plače za njim i da želi da ima prijatelja za razgovor. On joj govori kako se njegova majka promijenila nakon što je njegov otac umro, dajući očuhu ranč koji je njegov otac želio da ostavi Perceu. Pijani Gay zatim dohvaća Roslyn, govoreći joj da želi da ona upozna njegovu djecu, koju je neočekivano sreo. Kada Gay otkriva da su njegova djeca već otišla, on pravi javni incident. Kasnije, tokom vožnje prema kući, pijani Guido pita da li je Roslyn napustila Gaya i nudi joj da zauzme njegovo mjesto. Nazad u Guidovoj kući, Perce skoro potpuno trga svoje zavoje, zaboravljajući na svoje svježe povrede. Roslyn ga sprema u krevet i zatim sjedi sa Gayom. On je pita da li žena kao što je ona ikada želi imati dijete s njim. Ona izbjegava da odgovori, i onda Gay ide u krevet.

Sutradan, Gay, Guido i Perce pripremaju se za lov na mustange, a Roslyn im se nerado pridružuje. Nakon što su uhvatili pastuha i četiri kobile, Rosalyn postaje uznemirena kada je saznala da će se mustanzi prodati kao hrana za pse. Ona je tada rekla Gayu da nije znala da se zaljubila u ubicu. On joj kaže da je učinio toliko toga za nju što nikada nije učinio za bilo koju drugu ženu. Ona moli Gaya da oslobodi konje. On pristaje, ali kada mu ona nudi da plati 200 dolara, to ga je razljutilo i onda odbija. Guido govori Roslyn da će ih on pustiti ako napustiti Gaya i ode sa njim. Ona ga hladno odbija. Perce je također pita da li želi da on oslobodi konje, ali ona odbija jer misli da bi to bio samo početak sukoba između njega i Gaya. Ali on bez obzira na sve oslobađa pastuha.

Nakon što Gay sam ganja konja i savladava ga, ipak ga na kraju pušta da ode i kaže da jednostavno nije želio da iko odlučuje umjesto njega. Oni se ukrcavaju u Gayov kamion. Dok su se vozili Roslyn govori Gayu da će sutradan napustiti njegovu kuću. Gay zaustavlja kamion da pokupi svog psa, i posmatra kako ga Roslyn sa radošću odvezuje. Gay i Rosalyn shvataju da oni još uvijek vole jedno drugo, i odvoze se u noć.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Uvod u snimanje[uredi | uredi izvor]

Dok je Huston još bio u Parizu 1958. i završavao snimanje posljednjih scena filma Korijeni neba, pisac Arthur Miller poslao mu je scenarij da pročita. Miller je 1957. napisao kratku priču o modernim kaubojima koji love divlje konje i prodaju ih kao hranu za pse. Priča, koja je objavljena u magazinu Esquire, napisana je na osnovu Millerovih iskustava u Nevadi dok je čekao na razvod od svoje prve supruge. Ubrzo nakon što je priča bila objavljena, Miller je oženio Marilyn Monroe. Miller je kasnije prepravio svoju kratku priču u scenarij, uvodeći ženski lik Roslyn, imajući na umu Marilyn Monroe da igra tu ulogu. Tog istog ljeta 1958. Miller je pročitao scenarij svom prijatelju Franku Tayloru, koji je bio glavni urednik izdavačke kuće Dell. Taylor je poznavao Hustona kao velikog ljubitelja konja kao i priča o kaubojima i njihovim djevojkama. Upravo su Miller i Taylor poslali scenarij Hustonu u Pariz. Huston je odgovorio telegramom sa samo jednom riječi: "veličanstveno!" Zatim je izrazio želju da radi na doradi scenarija i režiji što je prije moguće. Monroe je bila oduševljena pošto je poštovala Hustona i zato što je smatrala svoju malu ulogu u njegovom filmu Džungla na asfaltu jednom od svojih najboljih uloga.

Clark Gable, Montgomery Clift i Eli Wallach su bez oklijevanja prihvatili svoje uloge a producent filma je trebao biti Frank Taylor. Huston je kontaktirao Elliotta Hymana, s kojim je u to vrijeme imao ugovor da snima brojne filmove. Hyman se složio da finansira projekat. Film je trebao da počne sa snimanjem u jesen 1959., ali su izbili problemi sa zauzetošću glumaca. U međuvremenu, Huston, Taylor i Miller su otputovali u Reno da izaberu moguće lokacije za snimanje. Isprva, Huston je predlagao da se snimanje obavi u Meksiku, ne samo zbog njegovog poznavanja i ljubavi prema ovoj zemlji, nego i zbog poreskih olakšica. Miller i Taylor su bili za Nevadu pa je se Huston na kraju složio.

Miller i Huston su otputovali u St. Clerans u Irskoj da rade na scenariju očekujući da će snimanje započeti u rano proljeće. Nakon što je film Hajde da vodimo ljubav odgodio snimanje Neprilagođenih, Huston je odlučio da započne sa snimanjem filma Nepomirljivi, a Gable je prihvatio ulogu u filmu Dogodilo se u Napulju sa Sophijom Loren. [3]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Nakon godinu dana, svi članovi ekipe su bili slobodni. Huston je po prvi put nakon deset godina trebao snimati film u SAD-u. Nakon što je snimio šest filmova eksperimentišući sa bojama, Huston se vratio crno bijeloj tehnici. Snimanje je započelo u julu 1960. [3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69
  2. ^ Misfits na tcm.com
  3. ^ a b Kaminsky, Stuart John Huston Maker of Magic Houghton Mifflin Company (1978) str. 91. - 100.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]