Idi na sadržaj

Neprilagođeni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Neprilagođeni
Originalni poster filma
RežiserJohn Huston
ProducentFrank E. Taylor
Scenarist(i)Arthur Miller
UlogeClark Gable
Marilyn Monroe
Montgomery Clift
Thelma Ritter
Eli Wallach
MuzikaAlex North
KinematografijaRussell Metty
MontažaGeorge Tomasini
ProdukcijaSeven Arts Productions
DistributerUnited Artists
Premijera1. februar 1961.
Trajanje125 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet4 miliona dolara
Zarada4,1 milion dolara [1]

Neprilagođeni (engleski: The Misfits) američki je dramski film snimljen 1961. po scenariju Arthura Millera koji je režirao John Huston. Glavne uloge tumače Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter i Eli Wallach. Ovo je bio posljednji film za Gablea i Monroe. Za Gablea film je bio posthumno izdanje, a Monroe je misteriozno umrla sljedeće godine. Radnja se fokusira na život tek razvedene žene (Monroe) i vrijeme koje provodi sa kaubojem (Gable) i njegovim prijateljem (Clift) u pustinjama zapadne Nevade 1960. Film nije doživio komercijalni uspjeh u vrijeme objavljivanja, ali je dobio pozitivne ocjene kritičara za rad na scenariju kao i glumu. Kritičari su posebno pohvalili film kao novi pristup vesternu, zbog svog prikaza izoliranih otpadnika društva (karakteristično za Hustonove filmove) i njihovog isključenja iz savremenog američkog društva.

Film je bio prvi Hustonov projekat koji je snimao u SAD-u nakon više od deset godina pauze. Prethodni je bio Crvena medalja za hrabrost iz 1951. godine. Dokumentarac pod nazivom "Prokletstvo neprilagođenih" snimljen je 1963. i opisuje pozadinu snimanja filma.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

U Renou (Nevada) Roslyn Tabor (Monroe), lijepa 30-godišnjakinja, upravo je dobila razvod braka od njenog nemarnog muža Raymonda (McCarthy). U lokalnom baru, Roslyn upoznaje starog kauboja Gaylorda 'Gaya' Langlanda (Gable) i njegovog prijatelja Guida (Wallach). Oni pozivaju Roslyn i njenu prijateljicu Isabelle Steers (Ritter) do Guidove zabačene kuće da joj pomogne da zaboravi na razvod. Oni stižu u napola napravljenu kuću koju je Guido gradio za svoju ženu, koja je umrla tokom porođaja. Oni piju i plešu ali je Roslyn previše popila, pa je Gay vozi kući.

Marilyn Monroe u sceni iz filma

Međutim, Roslyn i Gay donose odluku da se nastane u Guidovoj nedovršenoj kući i počinju raditi na njoj. Jednog dana, nakon doručka, Gay govori Roslyn kako je želio biti bolji otac svojoj djeci, koje nije vidio nekoliko godina. Kasnije tog popodneva Roslyn i Gay se posvađaju kad on pokuša ubiti zeca koji jede povrće iz vrta.

Kad su se Guido i Isabelle pojavili, Gay predlaže da krenu u lov na divlje mustange za prodaju. Oni odlaze na lokalni rodeo u gradiću Daytonu da bi zaposliti trećeg čovjeka za taj posao. Usput, oni upoznaju Percea Howlanda (Clift), prijatelja Gaya, koji je krenuo da se takmiči na rodeu. Gay nudi da mu plati ulaznicu od deset dolara ako im se kasnije pridruži u lovu na mustange. Isabelle vidi svog bivšeg supruga Charlesa i njegovu suprugu Claru i odlučuje ih pozvati u svoju kuću umjesto da ide u lov na mustange s Roslyn i ostalima.

Na rodeu, Roslyn postaje uznemirena kada joj Guido govori o tome kako je konjima na bokovima prikačeno remenje koje ih iritira. Ona izjavljuje da sav rodeo treba zabraniti. Kasnije, kada je Perce zbačen sa konja, Roslyn ga moli da ide u bolnicu, ali on insistira na jahanju bika. On biva ponovo zbačen, što je rezultiralo sa povredom glave.

Kasnije, nakon što je Roslyn plesala sa Perceom, on pada u nesvijest u zabačenoj uličici. Kada dođe sebi, on vidi da ona plače nad njim. On kaže da nikada prije nije imao nikoga da plače za njim i da želi da ima prijatelja za razgovor. On joj govori kako se njegova majka promijenila nakon što je njegov otac umro, dajući očuhu ranč koji je njegov otac želio da ostavi Perceu. Pijani Gay zatim dohvaća Roslyn, govoreći joj da želi da ona upozna njegovu djecu, koju je neočekivano sreo. Kada Gay otkriva da su njegova djeca već otišla, on pravi javni incident. Kasnije, tokom vožnje prema kući, pijani Guido pita da li je Roslyn napustila Gaya i nudi joj da zauzme njegovo mjesto. Nazad u Guidovoj kući, Perce skoro potpuno trga svoje zavoje, zaboravljajući na svoje svježe povrede. Roslyn ga sprema u krevet i zatim sjedi sa Gayom. On je pita da li žena kao što je ona ikada želi imati dijete s njim. Ona izbjegava da odgovori, i onda Gay ide u krevet.

Sutradan, Gay, Guido i Perce pripremaju se za lov na mustange, a Roslyn im se nerado pridružuje. Nakon što su uhvatili pastuha i četiri kobile, Rosalyn postaje uznemirena kada je saznala da će se mustanzi prodati kao hrana za pse. Ona je tada rekla Gayu da nije znala da se zaljubila u ubicu. On joj kaže da je učinio toliko toga za nju što nikad nije učinio za bilo koju drugu ženu. Ona moli Gaya da oslobodi konje. On pristaje, ali kada mu ona nudi da plati 200 dolara, to ga je razljutilo i onda odbija. Guido govori Roslyn da će ih on pustiti ako napustiti Gaya i ode sa njim. Ona ga hladno odbija. Perce je također pita želi li da on oslobodi konje, ali ona odbija jer misli da bi to bio samo početak sukoba između njega i Gaya. Ali on, bez obzira na sve, oslobađa pastuha.

Nakon što Gay sam ganja konja i savladava ga, ipak ga na kraju pušta da ode i kaže da jednostavno nije želio da iko odlučuje umjesto njega. Oni se ukrcavaju u Gayov kamion. Dok su se vozili, Roslyn govori Gayu da će sutradan napustiti njegovu kuću. Gay zaustavlja kamion da pokupi svog psa i posmatra kako ga Roslyn s radošću odvezuje. Gay i Rosalyn shvataju da oni još vole jedno drugo i odvoze se u noć.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Uvod u snimanje[uredi | uredi izvor]

Dok je Huston još bio u Parizu 1958. i završavao snimanje posljednjih scena filma Korijeni neba, pisac Arthur Miller poslao mu je scenarij da pročita. Miller je 1957. napisao kratku priču o modernim kaubojima koji love divlje konje i prodaju ih kao hranu za pse. Priča, koja je objavljena u magazinu Esquire, napisana je na osnovu Millerovih iskustava u Nevadi dok je čekao na razvod od svoje prve supruge. Ubrzo nakon što je priča bila objavljena, Miller je oženio Marilyn Monroe. Miller je kasnije prepravio svoju kratku priču u scenarij, uvodeći ženski lik Roslyn, imajući na umu Marilyn Monroe da igra tu ulogu. Tog istog ljeta 1958. Miller je pročitao scenarij svom prijatelju Franku Tayloru, koji je bio glavni urednik izdavačke kuće Dell. Taylor je poznavao Hustona kao velikog ljubitelja konja, kao i priča o kaubojima i njihovim djevojkama. Upravo su Miller i Taylor poslali scenarij Hustonu u Pariz. Huston je odgovorio telegramom sa samo jednom riječju: "Veličanstveno!" Zatim je izrazio želju da radi na doradi scenarija i režiji što je prije moguće. Monroe je bila oduševljena s obzirom na to da je poštovala Hustona i da je svoju malu ulogu u njegovom filmu Džungla na asfaltu smatrala jednom od svojih najboljih uloga.

Gable, Clift i Wallach bez oklijevanja su prihvatili svoje uloge, a producent filma trebao je biti Frank Taylor. Huston je kontaktirao s Elliottom Hymanom, s kojim je u to vrijeme imao ugovor da snima brojne filmove. Hyman se složio da finansira projekt. Film se trebao početi snimati u jesen 1959, ali su izbili problemi sa zauzetošću glumaca. U međuvremenu, Huston, Taylor i Miller otputovali su u Reno da izaberu moguće lokacije za snimanje. Isprva, Huston je predlagao da se snimanje obavi u Meksiku, ne samo zbog njegovog poznavanja i ljubavi prema toj zemlji nego i zbog poreznih olakšica. Miller i Taylor bili su za Nevadu, pa se Huston na kraju složio.

Miller i Huston su otputovali u St. Clerans u Irskoj da rade na scenariju očekujući da će snimanje početi u rano proljeće. Nakon što je film Hajde da vodimo ljubav odgodio snimanje Neprilagođenih, Huston je odlučio početi sa snimanjem filma Nepomirljivi, a Gable je prihvatio ulogu u filmu Dogodilo se u Napulju sa Sophijom Loren.[3]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Nakon godinu dana svi članovi ekipe bili su slobodni. Huston je prvi put nakon deset godina trebao snimati film u SAD-u. Nakon što je snimio šest filmova eksperimentirajući s bojama, vratio se crno-bijeloj tehnici. Snimanje je počelo u julu 1960.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "All-Time Top Grossers", Variety, 8. 1. 1964, str. 69.
  2. ^ Misfits na tcm.com
  3. ^ a b Kaminsky, Stuart, John Huston Maker of Magic, Houghton Mifflin Company, 1978, str. 91–100.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]