Neustrašivi Spirit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Neustrašivi Spirit
Režiser Kelly Asbury, Lorna Cook
Producent Jeffrey Katzenberg, Mireille Soria
Scenarist(i) John Fusco
Uloge Matt Damon (Spirit)
James Cromwell (pukovnik)
Daniel Studi (Little Creek)
Chopper Bernet (narednik Adams)
Jeff LeBeau (Murphy / nadzornik)
John Rubano (vojnik)
Richard McGonagle (Bill)
Matt Levin (Joe)
Adam Paul (Pete)
Robert Cait (Jake)
Charles Napier (Roy)
Muzika Hans Zimmer, Bryan Adams
Žanr animirani film
Distributer Dreamworks SKG u (Velika Britanija), Universal Studios (Sjeverna Amerika)
Trajanje 83 minute
Zemlja SAD
Jezik engleski

Neustrašivi Spirit je animirani film snimljen 2002. godine koji prati avanture mladog i nesalomljivog pastuha.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Upozorenje čitaocu: Tekst koji slijedi mogao bi vam otkriti ključne detalje i završetak radnje ovog djela!

Spirit je divlji konj, koji predvodi svoje stado na pašu, u stari zapad. Postajući svjestan prisutnosti čovjeka, odluči istražiti mjesto, no zbog svoje radoznalosti koja ga odvodi u ruke američkih vojnika, biva zarobljen. Svi pokušaji da se Spirit pripitomi su bezuspješni. Spirit ne posustaje čak ni nakon tri dana provedena bez hrane i vode. U tom okruženju Spirit se susreće i sa Little Creekom, Indijancem koji je također zarobljen od strane vojnika, i izloženim istim mukama. Spiritov nesalomljivi duh zaintrigira pukovnika koji odluči uzeti stvar u svoje ruke, no Spirit nije običan pastuh. U zadnji tren, kad se već činilo da postaje jedan od onih konja koje je viđao tu svih tih dana, Spirit je zbacio pukovnika sa sebe, te pobjegao zajedno s Little Creekom.

Nakon bijega, Little Creek odvodi Spirita u svoje selo gdje Spirit upoznaje Rain, kobilu mladog Indijanca. Spirit i tu biva zarobljen na neki način. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se oslobodi novog zatočeništva, Little Creek ga oslobađa. No Spiritu, poslije toliko vremena provedenog sa Rain, i nije tako lako otići, te se on dvoumi oko odlaska. Zov slobode je ipak jači i dolazi trenutak rastanka. Tad se pojavljuje grupa američkih vojnika koji napadaju selo. Rain biva ranjena hicem ispaljenim iz pukovnikove puške i pada u rijeku. Spirit dolazi u zadnji čas da ju spasi. On skače u rijeku za njom, no struja je toliko jaka te su se oboje padaju niz vodopad.

Nakon oporavka od pada, Spirit ugleda iscrpljenu Rain na obali. U to vrijeme vojnici se vraćaju i odvode Spirita sa sobom, ostavljajući teško povrijeđenu Rain samu. Spirit je prevezen zajedno s drugim konjima, te s njima mora vući lokomotivu uz visoku padinu. Ali kad Spirit otkriva da su željezničke pruge usmjerene prema njegovoj domovini, gdje je njegova obitelj, pretvara se mrtav da bi mogao pobjegaći. Nakon što se oslobodio okova, razbija lanac kojim su vezani drugi konji i tako ih oslobađa. Lokomotiva pada niz padinu i to uzrokuje veliki požar. Spirit koji je jedva umakao pred lokomotivom našao se okružen vatrom. Kad se sve činilo izgubljenim pojavljuje se Little Creek i obojica pronalaze spas u rijeci.

No pukovnik ih i dalje proganja, a njihov dalji bijeg ih vodi do stjenovite hridi. Tim proganjanjima konačno dolazi kraj kad Spirit zajedno s Little Creekom preskače na drugu stranu kanjona i tu ostaje izvan dosega svog progonitelja. Njih dvojica se vraćaju u selo koje se počelo ponovo izgrađivati. Spirit se ponovo susreće sa Rain koja se oporavila. Little Creek oslobađa Rain i dopušta joj da se zajedno sa Spiritom vrati u mjesto gdje njih dvoje i pripadaju.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

 • Annie
  • Outstanding Character Design in an Animated Feature Production
  • Outstanding Effects Animation
  • Outstanding Production Design in an Animated Feature Production
  • Outstanding Storyboarding in an Animated Feature Production
 • ASCAP - Top Box Office Films
 • Bronze Wrangler - Theatrical Motion Picture
 • Genesis - Feature Film
 • Young Artist - Best Family Feature Film - Animation

Također je osvojio nekoliko nominacija za druge nagrade, uključujući Zlatni globus i nominaciju za Oscara za najbolji animirani film.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Official Website