Onoda Hirō

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Onoda Hirō

Onoda Hirō (jap. 小野田 寛郎), japanski podporučnik koji se skoro 30 godina skrivao na filipinskom ostrvu Lubango (sjeverno od ostrva Mindoro), ne vjerujući da je završio drugi svjetski rat (iako je vidio savezničke letke o tome da je rat završio 15. august 1945).

Nakon što se vratio u Japan, teško se prilagodio novom životu, čak se preselio u Brazil, no kasnije se pomirio sa sudbinom i čak napisao autobiografiju. S njim su bili i kaplar Shoichi Shimada (č. Šoiči Šimada) te vojnici Kanshichi Kozuka (č. Kanšiči Kozuka) i Yuichi Akatsu (č. Juiči Akacu). Akatsu se predao 1949, Shimada je ubijen 1954, a Kozuka 1972.

Tokom dvadesetdevetogodišnjeg (29) skrivanja Onoda i njegovi ljudi ubili su najmanje 30 Filipinaca, a oko 100 ranili. Nakon formalne predaje, tadašnji filipinski predsjednik Ferdinand Marcos dao je oprost Onodi jer nije znao da je 2. svjetski rat završio.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • "Glas Slavonije" (Magazin), Osijek, 4. IX. 2004.