Ostrva na nebu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ostrva na nebu
Korice prvog izdanja
AutorArthur C. Clarke
Originalni nazivIslands in the Sky
IlustratorGerard Quinn
Dizajn koricaGerard Quinn
DržavaUjedinjeno Kraljevstvo
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačSidgwick & Jackson
Datum izdanjaOktobar 1952
Vrsta koricaTvrde korice
Broj stranica190

Ostrva na nebu (engleski: Islands in the Sky) je naučnofantastični roman britanskog pisca Arthura C. Clarkea iz 1952. To je jedan od njegovih najranijih radova. Clarke je priču napisao kao putopis o ljudskom nastanjivanju cislunarnog prostora u posljednjoj polovini dvadeset prvog vijeka.

Ovo je jedan od trideset pet maloljetničkih romana koji čine serijal Winston Science Fiction koja je objavljena 1950-ih za tinejdžersku publiku. Tipični protagonista u ovim knjigama je dječak u kasnim tinejdžerskim godinama koji je bio vješt u elektronici, hobiju koji je bio lako dostupan čitaocima. U ovom slučaju, međutim, Roy Malcolm je stručnjak za avijaciju, njegovu historiju i tehnologiju.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Sa šesnaest godina, Roy Malcolm je postao stručnjak za historiju avijacije, toliko da je pobedio u programu kviza o avijaciji, koji je na televiziji predstavila kompanija World Airways, Inc. Zato što je nagrada opisana kao plaćeno putovanje u „ bilo kojem dijelu zemlje” (a ne na Zemlji), Roy može zatražiti putovanje do Unutrašnje stanice, koja se smatra dijelom Zemlje jer se njena orbita nalazi ispod granice od hiljadu kilometara legalne teritorije planete Zemlje.

Vozeći se raketnim brodom Sirius iz Port Godard u visokim planinama Nove Gvineje, Roy odlazi na Inner Station, pet stotina milja iznad Zemlje, na dvosedmični boravak. Prvo je odveden da upozna komandanta Doylea, koji ga upoznaje sa timom regruta. Njihov vođa, Tim Benton, pokazuje Royu stanicu. Ostatak svog vremena na stanici Roy ostaje sa regrutima, učeći s njima i dijeleći njihove aktivnosti. Nakon nekoliko dana odvode ga u Morning Star, sada napušteni, iako renoviran, raketni brod koji je odveo pet muškaraca na Veneru 1985. Stari raketni brod služi kao klub za mladiće.

Zbog popularnosti TV serije pod nazivom Dan Drummond, Svemirski detektiv i razonode jednog mladića u pokušaju da shvati kako bi kriminal, posebno piraterija, mogao biti profitabilan u svemiru, Roy i njegovi prijatelji odmah postaju sumnjičavi kada raketni brod Cygnus i njena tajna posada dolazi na Inner Station. Dvojica regruta odlaze da istraže kada je brod ostavljen bez nadzora i otkrivaju da on nosi nešto što izgleda kao zračne puške. Ispostavilo se da brod pripada filmskom studiju koji namjerava snimiti prvi film snimljen u svemiru.

Kako se njegov boravak u svemiru bliži kraju, Roy se vozi u Morning Star koji žuri u svemirsku bolnicu s teško bolesnim čovjekom. Dok se Roy i njegovi prijatelji vraćaju na Inner Station na drugom brodu, postaju toliko zadubljeni u priču komandanta Doylea o njegovom učešću u prvoj ekspediciji na Merkur da ne primjećuju da je njihov brod skrenuo s kursa: ide dalje od Zemlje, a ne prema njoj. Dok se ljuljaju oko Mjeseca, sipaju gorivo u svoj brod iz kontejnera koji im je katapultiran iz kratera Hiparh, a zatim se vraćaju na Inner Station nakon što su se kratko zaustavili na jednoj od relejnih stanica u geostacionarnoj orbiti kako bi dobili dodatni kiseonik.

Roy mora provesti nekoliko dodatnih dana u Residential Station prije nego što se vrati na Zemlju. Tamo upoznaje porodicu Mur, marsovske koloniste koji dolaze na Zemlju kako bi djeca mogla pohađati koledž. Nakon što je saslušao njihov razgovor o njihovom domu i vidio slike koje mu pokazuju, Roy mijenja svoje buduće planove: sada, nakon diplomiranja na fakultetu, namjerava otići dalje od svemirskih stanica i krenuti ka planetama.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Anthony Boucher i J. Francis McComas pohvalili su Ostrva na nebu kao "detaljno uvjerljivu i tačnu izmišljenu turneju".[1] Floyd C. Gale je to nazvao "vrhunski detaljnim".[2] U Kirkusovim recenzijama od 15. juna 1952. recenzent je napisao:

Nagrada programa kviza daje mladom Royu Malcolmu raketni put do svemirske stanice na putu do druge planete. Tamo ga upoznaju sa misterijama gravitacije, aklimatizacije, zalutalim brodom za atomski otpad, čudovištima na Marsu, svemirskim piratima. I vraća se, u pratnji porodice marsovskih kolonista, vraćajući djecu na Zemlju na koledž... Koliko god loše zvučalo, superiorno je u odnosu na ostale.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Recommended Reading", F&SF, January 1953, p. 89
  2. ^ Gale, Floyd C. (april 1961). "Galaxy's 5 Star Shelf". Galaxy Science Fiction. str. 131–135.
  3. ^ "Islands in the Sky", Kirkus Reviews

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]