Oznake u koncentracionim logorima nacističke Njemačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Oznake u koncentracionim logorima nacističke Njemačke koristile su čuvarima koncentracionih logora, pripadnicima SS jedinica, za razlikovanje logoraša, po podjelama koje su u Njemačkoj uvedene raznim rasnim zakonima, kao i Nürnberškim zakonima iz 1935. godine. Oznake, kao i logoraški broj su trebale logorašima uništiti svaki individualitet, svesti ih na broj, te jednu od osobina kao kriminalac, homoseksualac... Oznake bi se nosile obično na rukavu ili na odijelu. Oznake su imale oblik trokuta u raznim bojama, prema kojima su se logoraši razlikovali. Dodatno bi na trokutu bilo početno slovo države od kud je logoraš, pa su se razlikovale oznake: B za Belgijance, F za Francuze, I za Italijane, N za Holanđane (njemački: Niederlande), P za Poljake, S za Špance (njem.: Spanien), , T za Čehe (njem.: Tschechien), i U za Mađare (njem.: Ungarn).

Oznake su u početku bile podijeljene u nekoliko grupa:

  • Smeđi trokut, kasnije crni, označavao je Asocijalne grupe i za zajednicu nesposobne grupe. Kasnije su ovim oznakama označavani Sinti i Romi
  • Zeleni trokut nosili su kriminalci.
  • Ljubičasti trokut nosili su pripadnici Jehovih svjedoka, kao i sve grupacije Adventista
  • Roza trokut bio je predviđen za homoseksualce.
  • Crveni trokut su nosili politički zatvorenici.
  • Dupli žuti trokut morali su nositi Židovi.
  • Crveni trokut preko žutog morali su nositi Židovi koji su bili zatočeni kao politički zatvorenici.
Politički zatvorenici Kriminalci Emigranti
Jehovini svjedoci i pripadnici drugih zabranjenih sekti Homoseksualci Asocijalni
Obični trokut
Bjegunci
Pripadnici kažnjeničkog bataljona
Oznake za Židove
Specijane oznake
Židovski Rasseschänder 1

Židovska Rasseschänderin 1

Mogući bjegunac

Logoraški broj

Navedene oznake nošene su u redoslijedu: Logoraški boj, traka, trokut ili zvijezda, član kažnjeničkog bataljona, mogući bjegunac.

Oznaka za Poljake „P“ na crvenom trokutu

Oznaka za Čehe „T“ na crvenom trokutu

Pripadnik Wehrmachta Obrnuti crveni trokut

Posebni zatvorenik: Smeđa traka na ruci
Oblik i boje oznaka logoraša u koncentracionim logorima

1 Kao Rasseschänder označavale su se osobe koje su bile u braku sa ili imali sexualni kontakt sa Židovima. Definirano u tzv. Nürnberškim zakonima iz 1935. godine

Uticaj oznaka na status logoraša[uredi | uredi izvor]

Na osnovu ovih podjela logoraši su imali različiti status, kao i hijerarhijski mogućnost za neke povlastice i mogućnost funkcije kapoa, ali su i međusobni kontakti i odnosi medu logorašima zavisili često od nošenih oznaka.

  • Crvene oznake morali su nositi politički zatvorenici, koji su u početku osnivanja koncentracionih logora činili glavni dio zatočenika. Njima je odmah na početku dodijeljena relativno visoka funkcija kao npr. odgovornost za blok, baraku ili funkcija kapoa. U ovu su grupu pripadali socijaldemokrati, komunisti, socijalisti, članovi sindikata, politički nepodobni novinari, kao i ostale politički aktivne osobe. Također uhapšeni svećenici pripadali su u ovu kategoriju, ali oni nisu mogli obavljati povlaštene funkcije. Politički zatvorenici, koji bi imali funkciju kapoa bili bi posebno poštovani od logoraša.
  • Ljubičaste oznake su nosili pripadnici Jehovinih svjedoka, kao i pripadnici Adventističke crkve. Zabranom Jehovinih svjedoka u Njemačkoj 1933. godine, zbog njihovog odbijanja uzimanja oružja i služenja u jedinicama oružane sile, završavali su većinom u koncentracionim logorima sa naznakom da su oni simboli židovskog boljševizma. Zbog poslužnosti bili su omiljeni medu čuvarima, ali i medu logorašima.
  • Zelene oznake su označavale kriminalce. Posebno od 1930. godine kriminalci su smještani u logore gdje bi preuzimali funkcije kapoa, ali bili i pouzdani oslonac SS čuvarima.
  • Plave su oznake morali nositi emigranti.
  • Dva žuta trokuta u obliku zvijezde morali su nositi Židovi. Smatrani su nižom kategorijom u hijerarhiji logora.
  • Crne oznake nosili su pripadnici grupe tzv. asocijalnih. U ovu su grupu pripadali Nijemci koji bi iz raznih razloga pripadali rubnim slojevima društva (alkoholičari, prostitutke,...). Također pripadnici Romske i Sinti grupacije smatrani su nepoželjnim, kao i crnci, te da se moraju izolirati od arijevaca, zbog rasne zaštite.
  • Roza oznake bile su za homoseksualce, koji su bili smješteni u posebne barake i smatrani najnižom klasom u logoru. Bili su potcjenjivani i od čuvara i od logoraša.

Ovakvom kategorizacijom, postignuta je lakša kontrola nad logorašima, ali i podjela na kaste, koja je služila kao instrument kontrole u spriječavanju zajednice medu logorašima.

Reference[uredi | uredi izvor]