Pafos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Afroditina stijena (mjesto rođenja Afrodite)

Pafos ili Paf (grč. Πάφος, Páfos, tur. Baf) je grad na zapadnoj obali Kipra. Smatra se mitološkim mjestom rođenja grčke božice ljubavi i ljepote Afrodite koja je rođena iz morske pjene na obali Kipra. U starom vijeku su postojali gradovi Stari Pafos (sagradili su ga Mikenjani, kasnije kolonizirali Feničani i Grci) i Novi Pafos (glavni grad Kipra u helenističkom i rimskom periodu). Grad je na svojim putovanjima posjetio i sveti Pavao.

Osnovna privedna djelatnost je turizam (posebno se razvija nakon 1974.; prije je Paphos bio malen i nepoznat grad). Turiste posebno privlači legenda o Afroditinom rođenju. Značajna je bizantska tvrđava koju su dogradili Mlečani. Postoje katakombe iz starokršćanskog razdoblja. Tu su i tzv. Grobnice kraljeva (nekropola iz 4. vijeka p. n. e. sjeverozapadno od grada, gdje su pokapani starogrčki aristokrati). Grad je upisan na spisak kulturne i prirodne baštine UNESCO-a.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]