Panzer VIII

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Panzerkampfwagen VIII Maus
Svojstva
Posada6
Dužina10.09 m
Širina3.67 m
Visina3.63 m
Težina188 tona
Oklop i naoružanje
Oklopmax 240 mm
Osnovno naoružanje128 mm KwK 44 L/55
75 mm KwK 44 L/36,5
Sekundarno naoružanjemitraljez 7.92 mm
Pokretljivost
PogonDaimler-Benz MB 509
1080 KS
Brzina na cesti13-20 km/h

Panzer VIII Miš je bio njemački projekt izgradnje superteškog tenka tokom Drugog svjetskog rata.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Prvi zahtjev za proizvodnju njemačkog superteškog tenka se javlja 1941. godine. Taj prvobitni projekt imena Panzer VII je bio obustavljen u junu 1942. godine. Dva mjeseca prije obustave ovog projekta Hitler je izdao uredbu za gradnju novog "neuništivog" tenka teškog najmanje 120 tona. Novi projekt koji nastaje na osnovi ovog naređenja dobija ima Panzer VIII Miš.

Prezentacije drvenog modela od strane Hitlera je dočekana s oduševljenjem u maju 1943. tako da je projekt dobio zeleno svjetlo za početak proizvodnje. To početno oduševljenje je kasnije splasnulo kada se pojavio prvi troškovnik izgradnje ovog tenka. Hitlerovo naređenje iz maja 1943. za proizvodnju 150 primjeraka ovog tenka je bilo opozvano samo pet mjeseci kasnije. To ipak kompaniju Krupp nije spriječilo da nastavi s njegovim razvojem i izgradnjom prototipa.

Oprema[uredi | uredi izvor]

Kada se govori o ovom tenku prvo pitanje koje se može postaviti je li on u stvarnosti tenk ili jedva pomična utvrda. Značaj njegove težine od 188 tona je bio da se on nije mogao kretati brže od 20 km na sat. Tako "visoku" brzinu ovaj tenk je mogao postići samo u strogo kontroliranim uvjetima. Kako je njegova težina značila da neće moći preći preko većine mostova u Njemačkoj, dizajniran je sa sistemom za vožnju po dnu rijeka.

Prednji oklop ovog tenka je iznosi 200 mm i u sebi nosio krivicu za njegovu težinu. U kupoli su se nalazila dva topa različita kalibra. Veći top je imao kalibar od 128 mm s mogućnošću uništavanja svih protivnika na udaljenosti od 4 km. Kalibar manjeg topa je iznosio "samo" 75 mm.

Tokom rata su bila napravljena dva prototipa ovog tenka koji su kad je Crvena armija zauzela tvornicu, pali u ruke Sovjetskom Savezu koji će ranih pedesetih godina izvršiti njihovo testiranje radi utvrđivanja korisnosti ovog modela.

S ovim tenkom završava historija tenkova nacističke Njemačke koja počinje malenim Panzer I i preko Panzer IV dolazi do ovog prevelikog i nepotrebnog čudovišta.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sergeev, Gelto (1997). German Super Heavy Tank Maus. Model Art, Japan