Idi na sadržaj

Panzer II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Panzerkampfwagen II Ausf. A (Panzer II)
PzKpfw II Ausf. C
Svojstva
Posada3
Dužina4.8 m
Širina2.2 m
Visina2.0 m
Težina7.2 tona
Oklop i naoružanje
Oklop14.5 mm
Osnovno naoružanjetop 20 mm
Sekundarno naoružanje2× mitraljeza 7.92 mm MG34
Pokretljivost
Pogonbenzinac 6-cil Maybach HL
140 KS (105 kW)
Suspenzijalisnate opruge
Brzina na cesti40 km/h
Snaga/težina15 KS/tona

Panzer II je bio njemački tenk koji se nalazio u ratnoj upotrebi do januara 1943. godine.


Nastanak[uredi | uredi izvor]

Nedostaci tenka Panzer I su bili očiti još 1933. godine. Kako su prvobitni planovi za razvoj modernijeg, vojno sposobnijeg tenka budućeg imena Panzer III bili nezadovoljavajući tokom 1934. godine odlučeno je da će se konstruirati privremeno rješenje. Odluka pada na budući Panzer II koji preuzima osnovni dizajn svog prethodnika. Prvi primjerci ovog tenka izlaze iz fabrike tokom 1936. godine.

Oprema[uredi | uredi izvor]

Oklop je bio identičan onome prethodnika, tj. na najdebljem mjestu iznosio je samo 13 milimetara. Tokom gradnje novijih modela to je ispravljeno njegovim povećanjem na 14,5 mm. U posljednjoj godini proizvodnje dolazi do povećanja debljine koja ovisno od strane tenka iznosi između 25 i 80 mm. Osnovna prednost ovog tenka prema Panzeru I se sastojala u topu kojega prijašnji model nije imao. Težina početnog modela iz 1936. je iznosila samo 7,6 tona da bi na modelu iz 1942. porasla do 18 tona. Kako je težina tenka rasla tako je i brzina padala. Modeli iz posljednje godine nisu mogli ići brže od 31 kilometra na sat. Osnovno oružje svih Panzera II je bio top kalibra 20 milimetara. Sveukupno je bilo proizvedeno nešto manje od dvije hiljade primjeraka ovog tenka prije njegovog povlačenja iz upotrebe.

PzKpfw II Ausf. C izložen u Musée des Blindés

Ratno djelovanje[uredi | uredi izvor]

Glavnu ulogu na ratnoj sceni ovaj tenk ima tokom invazije Poljske i Francuske kada postaju jasni njegovi nedostaci u borbi s protivničkim tenkovima. Velik dio oklopnih vojnih snaga Rommela također se sastoji od Panzera II, ali tada kao i kasnije u Sovjetskom Savezu on postaje preslab za borbu s protivničkim oklopnim snagama. Tu situaciju ne mijenjaju niti razna poboljšanja koja se na njega ugrađuju u 1942. godini. Nasljednik ovog tenka imena Panzer III se tada nalazio u upotrebi već nekoliko godina.

Kasnija upotreba[uredi | uredi izvor]

Prestanak proizvodnje ovog tenka nije bio i kraj života njegovog dizajna. Najveći njegov problem je bio uvijek premaleni top i to se uskoro mijenja skidanjem njegove kupole. Na mjesto kupole se sada stavlja protutenkovski top kalibra 75 milimetara. Tim načinom je stvoreno protutenkovsko oklopno vozilo imena Marder II. Njegova proizvodnja traje do ljeta 1943. godine.

Druga upotreba ovog dizajna je bila za gradnju topništva na gusjenicama. Taj novi model dobija ime Osa. Prvobitno se toliko svidio Hitleru da 1943. izdaje naređenje kako se sva oprema od Panzer II mora koristiti za opremanje Osa, ali već na kraju sljedeće godine nakon proizvedenih 660 primjeraka naređuje zaustavljenje njegove proizvodnje.