Panzer I

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Panzerkampfwagen I (Panzer I)
PzKpfw I Ausf A
Svojstva
Posada2
Dužina4.4 m
Širina2.0 m
Visina1.7 m
Težina6 tona
Oklop i naoružanje
Oklop13 mm
Osnovno naoružanje2 x strojnice 7.92mm
Pokretljivost
Pogonbenzinac Maybach NL38TR
100 KS (75 kW)
Suspenzijaokrugle i lisnate opruge
Brzina na cesti40 km/h
Snaga/težina17 KS/tonne
Domet115 do 140 km

Panzer I je bio njemački tenk koji se nalazio u ratnoj upotrebi do 1941. godine.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Još prije dolaska Hitlera na vlast u Njemačkoj tokom 1932. godine tamošnja vojska se odlučila na izgradnju svog prvog tenka što je bilo u suprotnosti s tadašnjim Versajskim ugovorom. Kako bi se prikrilo dizajniranje i početna proizvodnja ovog tenka on se u službenim dokumentima vodio kao poljoprivredno vozilo, to jest traktor.

Osnova dizajna ovog tenka je bio dizajna engleskog tenka MK IV koji se prestao proizvoditi 1935. godine.

Ratno djelovanje[uredi | uredi izvor]

Prva vojna upotreba ovog tenka zbila se tokom Španskog građanskog rata 1936. godine kada se on koristi u Francovoj vojsci. Već u tim ranim borbama pokazuje se kao nedovoljno jak protiv tadašnjih ruskih tenkova T-26 i BT-5. Iako se već tada pojavljuju njegovi ozbiljni nedostaci nemogućnost proizvodnje dovoljnog broja modernijih tenkova dovodi do situacije da je Panzer I. najbrojniji njemački tenk tokom invazije Poljske 1939. godine. Kako je neproporcionalno visok broj ovih tenkova tada uništen odlučeno je o zaustavljanju njegove proizvodnje. Bez obzira na to ovaj tenk je korišten i pri invaziji Norveške i Francuske sljedeće godine.

Oprema[uredi | uredi izvor]

Debljina oklopa Panzera I bila je samo 13 milimetara tako da nije zaustavljao ništa veće od hitaca iz običnih pješadijskih oružja. Kako je bio naoružan sa samo dva mitraljeza kalibra 7.92 mm nije imao šanse protiv bilo kojeg drugog oklopnog vozila. Težina mu je iznosila 6 tona, a brzina 40 km/h.

Dizajnerski nasljednik koji je trebao ispraviti greške ovog tenka bio je Panzer II.