Char 2C

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Char 2C
Svojstva
Posada12
Dužina10.27 m
Širina3 m
Visina4.09 m
Težina69 tona
Oklop i naoružanje
Oklop45 mm
Osnovno naoružanjetop 75 mm
Sekundarno naoružanje4x 8 mm mitraljez
Pokretljivost
Pogondva motora
2x 250 KS
Brzina na cesti12 km/h
Domet150 km

Char 2C je bio francuski superteški tenk nastao nakon Prvog svjetskog rata. Predstavlja najveći tenk koji se ikada proizvodio, u operativnu upotrebu je uveden 1921. godine, zadnji put je upotrijebljen 1940., nakon njemačke invazije Francuske.

Opis tenka[uredi | uredi izvor]

Težina ovog tenka bila je 69 tona djelimično zbog svog oklopa koji je naprijed bio debljine 45 mm, a na stranama 22 mm međutim većina njegov težine je bila posljedica njegove ogromne veličine. Od svih tenkova napravljenih u Prvom svjetskom ratu Char 2C je imao najdeblji oklop, iako po današnjim standardima oklop debljine 45 mm se smatra tankim i dalje je najveći tenk koji je ikada proizveden.

Operativna upotreba[uredi | uredi izvor]

Do kraja 1930tih godina tenkovi Char 2C uveliko su bili zastarjeli zbog njihove sporosti i veličine što ih je činilo ranjivim na novo razvijene protiv tenkovske topove. Ipak tokom Francuske mobilizacije 1939. svih deset tenkova je aktivirano. Iz propagandnih razloga svaki tenk je nazvan po drevnim francuskim provincijama. Kako je njihova propagandna vrijednost bila veća od vojne oni nisu učestvovali u borbama već su služili za propagandne filmove za podizanje morala, u javnosti se stekao utisak da su oni neuništivi. Kada su Nijemci u junu 1940. probili francuske linije donešena je odluka da se tenkovi prebace željeznicom na jug i tako spriječi da padnu u ruke Nijemaca. Međutim 15. juna 1940. željeznička pruga je bila blokirana uslijed eksplozije cisterne za gorivo pa su tenkovi uništeni na licu mjesta eksplozivom. Ipak jedan tenk je zarobljen od strane Nijemaca i transportovan je u Berlin gde je prikazivan kao ratni plijen. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Malmassari, Paul (2011), „Les chars de la Grande Guerre“ (на French), 14-18, le magazine de la Grande Guerre, HS 3 (Saint-Cloud: Soteca)