Perzej Makedonski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Perseus

Perzej Makedonski ( oko 212. p. n. e.-Alba Fuciens, oko 165. p. n. e. ), posljednji makedonski kralj, vladao 179. p. n. e.-168. p. n. e. Član i posljednji vladar dinastije Antagonida. Nakon što je poražen u ratu s rimskim imperijem, Makedonija je postala rimska provincija.

Perzej je bio sin Filipa V. Makedonskog. 181. p. n. e. Perzej je nagovorio Filipa V. da pogubi svog sina Demetrija, koji je bio u dobrim odnosima s Rimljanima. 179. p. n. e. naslijedio je oca na makedonskom prijestolju. Ubrzo su se odnosi s Rimljanima počeli pogoršavati. Perzej je počeo uspostavljati dobre odnose i savezništva s Rodosom, Etolijom, Tesalijom i Tračkom.

Kada je uz pratnju vojske posjetio svetište Delfi, pergamski kralj Eumen II. zatražio je intervenciju Rimljana. 171. p. n. e. započeo je Treći rimsko-makedonski rat. Perzej je poražen od rimskog konzula Lucija Emilija Paula u odlučnoj bitki kod Pidne, 168. p. n. e. Posljednje godine života proveo je u rimskom zatočeništvu.