Philippe Suchard

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Philippe Suchard

Philippe Suchard (fon. Filip Sukard) (Boudry, 9. septembra 1797. - Neuenburg, 14. januar 1884.), je švicarski poslastičar i izumitelj čokolade Milka. Njegovo prezime na bosanski jezik znači šećer.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prvi doticaj sa čokoladom Philippe je imao sa 12 godina kada je odlazio u apoteku u grad Neuchâtel da bi kupio pola kilograma čokolade za svoju bolesnu majku jer se čokolada u to vrijeme smatrala lijekom. Sa osamnaest godina on odlazi u Bern gdje pomaže svom bratu u slastičarskom poslu. Nakon obuke kod brata on odlazi u SAD i tamo boravi jednu godinu. On se 1825. godine vraća u Švicarsku u grad Neuchâtel i tu otvara slastičarnu. Nakon što odluči da zatvori slastičarnu on odlazi u grad Serrieres 1826 godine i tamo otvara fabriku čokolade sa mlinskim pogonom. On zapošljava jednog radnika i sa njim je dnevno proizvodio do 30 kilograma čokolade. Njegova čokolada postaje poznata i cijenjena u cijeloj Švicarskoj i on počinje proširivati posao. Svoje poslovanje 1880. proširuje i na inozemno tržište u njemačkom gradu Lorrachu u kojem se i danas proizvodi Milka. Licence za mnoge njegove čokolade ima Kraft Foods.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]